Eveniment

FOCUS: Efectul legii salarizării: Mai multe primării nu mai au bani de salarii

FOCUS: Efectul legii salarizării: Mai multe primării nu...

Cei 15 angajaţi ai Primăriei comunei Dimăcheni din judeţul Botoşani nu îşi vor primi luna aceasta salariile, bugetul comunei fiind gol după ce conducerea instituţiei a majorat, conform legii, salariile începând cu data de 1 iulie şi nu a mai primit alţi bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare.

Conform conducerii Primăriei comunei Dimăcheni, instituţia nu mai are bani de funcţionare, având deja datorii la iluminatul public, la compania care adună gunoiul din localitate şi restanţe la plata navetei profesorilor.

“Avem 15 angajaţi la Primăria din Dimăcheni. Ar trebui să dăm salariile, dar nu mai avem bani. După creşterile salariale care a avut loc de la 1 iulie, efortul bugetar pentru plata salariilor este de 90.000 de lei pe lună, ceea ce include salariile şi plata contribuţiilor către stat, dar noi nu mai avem bani. Nu mai avem bani nici pentru cheltuielile de funcţionare ale instituţiei deoarece suntem o comună mică şi nu avem alte venituri decât cele de la buget. Am rămas fără bani după ce am crescut salariile personalului şi tot aşteptăm rectificarea bugetară. Nu ştiu cum vom plăti lunea viitoare salariile. Bugetul este gol”, a declarat, corespondetului MEDIAFAX, viceprimarul comunei Dimăcheni, Valentin Albu.

Viceprimarul Valentin Albu spune că instituţia nu a reuşit să cumpere nici lemnele de foc necesare încălzirii birourilor, iar cheltuielile de funcţionare necesare funcţionării Primăriei Dimăcheni până la finalul anului sunt estimate la 500.000 de lei.

Creşterile salariale din sectorul bugetar şi a contribuţiilor către stat au creat dezechilibre în bugetele mai multor primării mici din judeţul Botoşani, însă situaţia cea mai gravă este în comuna Dimăcheni.

“Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi primari de comune din judeţ, aceştia spun că există probleme în asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale primăriilor până la finalul anului şi cu toţii aşteaptă rectificarea. Până acum nu am primit notificări de la primari că nu mai au bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare. La Dimăcheni este o situaţie deosebită, comuna este mică, are sub 1500 de locuitori şi nu are alte resurse”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliul Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi.

Mărirea salariilor angajaţilor din administraţie a creat probleme şi în comuna Lapoş, judeţul Prahova, unde primarul a atras atenţia că de luna viitoare nu vor mai fi bani pentru indemnizaţiile consilierilor locali sau salariile angajaţilor şi l-a trimis casier prin sat, să colecteze bani de la cei care nu şi-au plătit taxele şi impozitele.

Comuna Lapoş, formată din patru sate, se află la o distanţă de aproximativ 55 de kilometri de Ploieşti. Este cunoscută drept una dintre cele mai sărace din judeţ, având aproximativ 1300 de locuitori.

Mărirea salariilor angajaţilor din Primărie a fost o lovitură puternică pentru bugetul localităţii.

Primarul comunei Lapoş, Dumitru Constantin Ţîrlea, spune că a ajuns la fundul sacului şi de luna viitoare nu are cu ce să plătească angajaţii sau cei nouă consilieri locali. Conform grilei de salarizare, acum, un funcţionar din Primărie are un salariu cuprins între 2000 şi 2500 de lei, aproape dublu ca până acum.

”Pentru consilierii locali nu avem bani de indemnizaţii. Luna viitoare nu avem bani să plătim salariile celor din Primărie sau indemnizaţiile consilierilor locali. Am şi făcut angajări, eram puţini, am angajat la Registrul Agricol şi la Asistenţă Socială. Nu avem bani de salarii, de funcţionare nici nu mai vorbim. Avem cheltuieli mari”, a declarat Tîrlea.

Edilul consider că va ajunge să pună lacătul pe Primărie, în scurt timp.

Acesta a adăugat că a trimis angajatul de la Casierie în comună să colecteze bani de la oamenii care nu şi-au achitat taxele sau impozitele, în încercarea de a strânge ceva bani pentru funcţionarea Primăriei.

”Bugetul e mic, încasările!? Tragem de ele. I-am zis casierului: <Du-te şi colectează bani din sat>. Noi încercăm să funcţionăm. Suntem o localitate mică. Dacă mergem în ritmul ăsta, ne autoînchidem”, a mai spus primarul din Lapoş.

Primăria din Lapoş are zece angajaţi, deşi în organigramă sunt 19. Tocmai din acest motiv, primarul a declarat că fiecare angajat are mai multe sarcini. De exemplu, contabila Primăriei se ocupă şi de urbanism, iar secretarul este şi ofiţer de stare civilă.

În judeţul Alba, probleme sunt la Primăria comunei Ceru Băcăinţi, care are cinci angajaţi fără primar şi viceprimar şi nu mai poate plăti salariile, după ce a aplicat Legea salarizării.

Ceru Băcăinţi este cea mai săracă localitate din judeţul Alba, iar pe teritoriul ei, de aproape 5.000 de hectare, trăiesc 270 de persoane, jumătate fiind trecuţi de 60 de ani. Pe raza comunei un singur magazin desfăşoară activitate comercială, iar primarul comunei, Ioan Trif, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că impozitele nu s-au mărit, deoarece aleşii locali s-au ”gândit la oameni”.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă Primăria poate plăti salariile după aplicarea Legii salarizării, primarul Ioan Trif a spus că doar dacă se ia un împrumut.

”Nu avem bani de salarii de aici încolo. Dacă nu primim nimic la rectificare până la sfârşitul anului, ne-am dus cu pluta. Nu avem niciun leu pentru salarii nici pentru facturi, nici pentru nimic (...) Mi se rupe sufletul. Nu ştiu dacă luăm salariul şi nu ştiu dacă aş vrea să încercaţi să trăiţi sentimentul acesta să nu vină banii. Deja suntem în imposibilitate de a plăti. Pe iulie am luat banii, pe august să vedem, nu ştiu dacă reuşim. Să vedem dacă putem împrumuta, contabila se ocupă”, a spus Ioan Trif.

Primăria Ceru Băcăinţi are patru referenţi şi un consilier superior, care se ocupă de registrul agricol, casierie, asistenţa socială, starea civilă şi arhivă, a explicat primarul. Trei dintre ei au avut salariul 1.250 de lei, iar la doi a crescut la 1.700 de lei, respectiv 2.000 de lei. De asemenea, la ceilalţi doi angajaţi, salariile au crescut de la 1.750 de lei, la 2.000 de lei.

Primarul Ioan Trif câştigă 4.000 de lei net.

”Câştig patru salarii minime, dar n-am nicio vină. M-aş fi mulţumit şi cu mai puţin, am fost şi în şomaj şi am trăit la fel”, a spus primarul.

Nici în 2018 primarul nu este optimist că va fi mai bine, precizând că se aşteaptă să fie bani pentru primele 6-7 luni.

Din cauza că are puţini contribuabili la bugetul local, Primăria comunei Ceru Băcăinţi a rămas, şase luni de la alegerile locale, fără viceprimar, primarul Ioan Trif invocând într-una dintre şedinţele de Consiliu Local că oricum nu sunt bani să-l plătească. De asemenea, contabilitatea este externalizată, iar postul de secretară nu a mai fost scos la concurs, această muncă fiind făcută de unul dintre angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO