Eveniment

Fondul de Garantare despre „Prima casa": Suntem depasiti de situatie. Primim si 200 de cereri pe zi

Fondul de Garantare despre „Prima casa": Suntem depasiti de situatie. Primim si 200 de cereri pe zi

Jumatate din apartamentele solicitate prin „Prima casa" sunt de doua camere

16.09.2009, 00:00 303

"Am dimensionat impreuna cu cele 19 banci finantatoare ca vor fi50 - 80 de solicitari pe zi, insa realitatea a depasit previziunilenoastre, deoarece in ultimele doua saptamani am primit si cate 200de dosare pe zi. Am fost depasiti de situatie in ceea ce privestenumarul de angajati care se ocupau de dosare", sustine VasileComan, directorul executiv coordonator in cadrul Fondului Nationalde Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), institutia caregaranteaza creditele ipotecare acordate prin programulguvernamental "Prima casa".

De cateva zile, toti cei 80 de angajati ai Fondului se ocupa deevaluarea dosarelor primite de la banci, in conditiile in care cei25 de angajati care au fost delegati initial sa se ocupe de "Primacasa" nu au reusit sa faca fata avalansei de dosare primite inultimele doua saptamani.

"Un inspector specializat poate solutiona si 12-13 dosare pe zi,insa un angajat care nu are prea multa experienta rezolva 7- 9dosare, in medie, pe zi", a mai spus Coman. El a mai precizat caangajatii au lucrat in ultima perioada si cate 12-14 ore pe zi siin week-end, pentru a-si indeplini la timp promisiunea facutapremierului. La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Emil Boc acerut institutiei sa solutioneze dosarele restante la "Primacasa",

Fondul a trimis inapoi la banci 314 dosare pentru completari,numarul total de dosare solutionate dupa doua luni si o saptamanade la lansarea programului ajungand la 1.950 de dosare. Alte 656 dedosare sunt in procesare. "Exista posibilitatea ca 10% din dosareletrimise inapoi sa ne creeze probleme, pentru ca potentialilorbeneficiari le expira antecontractele", a mai spus Coman. ZF apublicat la inceputul acestei saptamani un reportaj despre zecilede oameni care fac coada la sediul Fondului, in speranta cadosarele lor pentru "Prima casa" vor fi aprobate si nu isi vorpierde antecontractele de vanzare-cumparare.

Se cauta si locuinte de 85.000 de euro

O jumatate din apartamentele solicitate prin programulguvernamental sunt de doua camere, iar valoarea achizitiilor cerutede potentialii beneficiari de pana acum se situeaza intre 30.000 si85.000 de euro.

"Avem 1.976 de locuinte mai vechi de 2008, 690 de locuinte noi,construite in ultimii doi ani, iar situatia pentru 206 apartamentenu a fost comunicata de banci", a mai spus Coman. Exista 45 decazuri in care beneficiarii au solicitat locuinte mai scumpe de85.000 de euro.

Bancile prin care s-au depus cele mai multe dosare sunt BRD(52%), BCR (22,26%), BT (10%), Alpha Bank (7%), ATE Bank (2,4%) siCEC Bank (1,39%). "Exista cinci banci care nu au dat niciuncredit", a spus Coman.

Presiune pe banci

Reprezentantii Fondului s-au intalnit la inceputul saptamanii cuAsociatia Romana a Bancilor (ARB) pentru a reduce perioada deevaluare a dosarelor. Una din propuneri se refera laobligativitatea bancilor de a trimite solicitarile de garantare laFond cu zece zile inainte de expirarea antecontractelor, inclusivpentru dosarele pe care le au inca in lucru.

"Vom pune un pic de presiune pe partenerii nostri, bancile, prinmodificarea Ordinului comun dintre Ministerul de Finante siMinisterul pentru IMM-uri, pentru ca in actul normativ nu scrie incate zile bancile trebuie sa proceseze dosarele de finantare", amai spus Coman. El a mai precizat ca, in acest moment, Fondul arela dispozitie doar opt zile pentru a evalua dosarele primite de labanci, dupa ce durata initiala de cinci zile a fost prelungita lainceputul acestei luni.

In primele doua luni de la derularea programului, rata derespingere a dosarelor primite de la banci era de 15-16%, iar unadintre masurile vizate era de reducere a acestui indicator pana la2%.

"Am consumat doar 12,5% din plafon, iar acesta merge pana laepuizare, in 2010", a mai spus Coman. El nu a putut oferiinformatii cu privire la numarul persoanelor care au finalizatprogramul si care s-au mutat in locuintele cumparate prin "Primacasa".

Prima casa, dupa doua luni si o saptamana

12% din fondul de garantare de 1 mld.euro pus la dispozitie de stat a fost folosit

19 banci participante, din care cincinu au dat niciun credit

4 banci cumuleaza 85% din valoareacererilor depuse

1.950 de dosare au fost aprobate deFondul de Garantare si trimise bancilor

656 de dosare se afla in lucru laFond

314 de dosare au fost returnatebancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO