Eveniment

Fondul Proprietatea, între 60 şi 500 de milioane de euro pentru propriile acţiuni

08.08.2010, 23:52 60

Fondul Proprietatea se dovedeşte a fi o afacere profitabilă maiales pentru cei care au câştigat de pe urma nenumăratelor amânăriale listării şi au cumpărat acţiuni la preţuri de până la 10% dinvaloarea nominală, deşi a fost înfiinţat pentru a despăgubivictimele regimului comunist ale căror proprietăţi au fostconfiscate.

Pe primul semestru statul român a plătit în contul despăgubirilordispuse de Curtea Euro­peană a Drepturilor Omului (CEDO) 10milioane de euro, cele mai mult dintre litigii fiind de încălcare adreptului proprietăţii, CEDO apreciind că Fondul Proprietatea nueste funcţional, deşi este înfiinţat din 2005. Acum, FondulProprietatea vrea să-şi răscumpere un pachet de maximum 1,37miliarde de ac­ţiuni, reprezentând 10% din capitalul social, pentrucare este dispus să plătească până la 2 mld. lei (circa 500 mil.euro).

Formal, măsura este menită să crească preţul acţiunilor atunci cândfondul se va lista la Bursa de Valori Bucureşti. Pe 6 septembrie,acţionarii Fondului Pro­prie­tatea vor supune votului propunereavenită din partea societăţii de administrare Franklin Templeton cafondul să răscumpere un pachet de 1,37 miliarde de acţiuni înperioada cuprinsă între 1 septembrie 2010 şi 1 martie 2012. Statulromân controlează peste 50% din fond, restul fiind împărţit între4.000 de acţionari privaţi. "Este vorba despre un acord deprincipiu pe care îl cerem acţionarilor. Propunerea a venit dinpartea societăţii de administrare Franklin Templeton şi are rolulde a susţine preţul acţiunilor la listarea fondului, în cazul încare se întâmplă ceva în piaţă", a spus Ionuţ Popescu, directorulgeneral al Fondului Proprietatea, el însuşi acţionar la fond cu16,6 milioane de acţiuni. Preţul plătit de fond pentru o acţiune nupoate fi mai mic de 0,2 lei şi mai mare de 1,5 lei, în condiţiileîn care valoarea nominală a unei acţiuni este de un leu, potrivitconvocatorului AGA. În prezent, pe piaţa "anunţurilor de micăpublicitate", acţiunile fondului se tranzacţionează cu 0,5 lei,adică 50% din valoarea nominală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO