Eveniment

Fonduri europene. 545 mil. euro pentru universitati private si firme de training

13.05.2009, 00:00 254
 

Universitatile private si companiile care ofera servicii de training pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea resurselor umane de pana la 545 mil. euro din cele mai recente scheme de finantare lansate de Ministerul Muncii.

Firmele de training si universitatile private pot obtine finantari europene cu o valoare cuprinsa intre 500.000 si 5 mil. euro daca trimit proiectele pana pe data de 9 iulie pe site-ul actionweb.fseromania.ro. Fondurile nerambursabile pot acoperi pana la 95% din valoarea totala a proiectelor.
Cea mai mare valoare a programelor finantate prin fondurile europene pentru resurse umane, de 130 mil. euro, se adreseaza institutiilor de invatamant acreditate care vor ca profesorii proprii sa participe la programe de masterat.
De asemenea, universitatile pot solicita fonduri pentru programe de mobilitate si reconversie a profesorilor catre activitati nedidactice. Alte 60 mil. euro sunt alocate pentru subventionarea burselor doctorale si post-doctorale pentru profesori.
Trainerii pot obtine 75 mil. euro din fonduri europene daca instruiesc angajatii din intreprinderi care urmeaza sa fie mentori sau maistri de ucenicie.
Aceasta schema de finantare sprijina programele prin care elevii, studentii sau angajatii fara experienta invata meseria la locul de munca. De asemenea, prin aceste proiecte se urmareste si stabilirea parteneriatelor intre universitati si companii, precum si monitorizarea integrarii absolventilor pe piata muncii.
Pe de alta parte, furnizorii de training pot beneficia de finantari de 50 mil. euro daca ofera cursuri de antreprenoriat pentru dezvoltarea afacerilor in regiunile rurale sau in orasele mici. Astfel, directorii din IMM si microintreprinderi pot fi instruiti prin programe de formare a abilitatilor manageriale.
Fondurile vor fi alocate prin cele mai recente scheme de finantare europeana pentru resurse umane, cu o valoare totala in acest an de 645 mil. euro. Ministerul Muncii a lansat 14 noi linii de finantare la finele saptamanii trecute, acesta fiind cel mai mare pachet financiar alocat pana acum prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Initial, pentru aceste linii de finantare au fost prevazute 310 mil. euro, insa suma a fost majorata in urma renegocierilor cu oficialii de la Bruxelles. In lunile martie si aprile ale acestui an s-au mai lansat alte noua linii de finantare pentru resurse umane, cu o valoare totala de 687 mil. euro.
Romania poate beneficia de un sprijin financiar de peste 4,2 mld. euro pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane, cu o finantare de 85% din fonduri europene si 15% din bugetul de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO