Eveniment

Cum a luat 100.000 € un producator de tamplarie PVC

17.08.2009, 00:00 3074

Compania Ambient Expert din Buzau, care produce tamplarie PVCsau aluminiu, usi si constructii metalice si care anul trecut arulat afaceri de aproximativ 140.000 de euro, va obtine de la UEcirca 100.000 de euro pentru achizitionarea unei linii complete deproductie pentru tamplarie PVC, in urma depunerii si aprobarii unuiproiect in cadrul Programului Operational Regional (POR),operatiunea "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".

"Am depus proiectul care are o valoare totala de circa 180.000de euro, in iunie 2008, iar in aprilie anul acesta am semnatcontractul. Proiectul a fost conceput intr-o singura etapa, avandin vedere ca vom achizitiona o linie completa de productie pentrutamplarie PVC. Pentru intocmirea dosarului am apelat la o firma deconsultanta care sa realizeze proiectul, deoarece documentatia estestufoasa si nu reuseam singuri", spune Niculita Daniel,administratorul Ambient Expert.

El precizeaza ca sunt doua probleme majore pe care le-aintampinat in atragerea fondurilor europene. "In primul rand,faptul ca anul trecut nu se acorda prefinantare si suntem nevoitisa facem investitia cu sursele proprii sau printr-un credit bancarce se obtine foarte greu anul acesta. In al doilea rand, diferentade curs valutar. Anul trecut, cand am depus proiectul, am luat incalcul pretul liniei de productie in lei la un curs de 3,6 leipentru un euro, iar anul acesta cursul a depasit 4 lei. Diferenta osuportam din buzunarul propriu", mai spune administratorul AmbientExpert.

Termenul pentru implementarea proiectului care se numeste"Achizitie linie tehnologica pentru fabricarea tamplariei din PVCcu geam termopan" este de noua luni. "Nu reuseam sa faceminvestitia daca nu erau fondurile europene. Ne este mai greu saluam un credit anul acesta. Bancile vor garantii spectaculoase.Astfel, vom face investitia din sursele proprii ale firmei si dinbanii asociatilor", spune Niculita.

Compania care este pe piata din 2005 a primit pana in prezentmai multe oferte pentru linia de productie solocitata. "Am primitpana acum oferte de utilaje din Italia si Germania. Linia deproductie pentru tamplarie PVC va fi realizata pe comanda. Putem saobtinem un discount pentru utilaj, avand in vedere actualeleconditii de pe piata, insa nu este spectaculos, maxim 3-5%", maispune Niculita.

Anul trecut, firma a inregistrat o cifra de afaceri de circa600.000 de lei (peste 140.000 de euro). "Anul acesta merg foarteprost comenzile. Cea mai mare pondere in cifra noastra de afaceri oreprezentau constructiile metalice, urmate de productia sivanzarile de tamplarie PVC. Acum toata lumea vrea lucrari cat maiieftine. In domeniul tamplariei cererea a scazut din motiveeconomice, nu neaparat din motive de necesitate. Avem inca cerere,insa incomparabil mai scazuta fata de anul trecut. Inianuarie-februarie, perioada mai slaba de obicei, ne asteptam la ostagnare a vanzarilor. Avem lucrari in Buzau si Bucuresti. Anulacesta, clientii sunt preponderent persoanele fizice", explicaNiculita.

In urma implementarii proiectului, firma care are cinci angajativa mai crea doua locuri de munca.

Cine ia banii:

Compania: Ambient Expert, Buzau

Obiect de activitate: tamplarie PVC sau aluminiu, usi siconstructii metalice

Proiectul: "Achizitie linie tehnologica pentru fabricareatamplariei din PVC cu geam termopan"

Valoarea totala a proiectului: 180.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 100.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 140.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO