Eveniment

Cum a luat de la UE 66.000 de euro o firma de service auto?

10.08.2009, 00:00 7102

Compania Silfar-Service din Macin, judetul Tulcea, care a rulatanul trecut o cifra de afaceri de 300.000 de euro dincomercializarea de piese auto, intretinerea si repararea de masini,va obtine de la UE aproape 66.000 de euro pentru extinderea sidotarea unei hale de service auto, in urma depunerii si aprobariiunui proiect in cadrul Programului Operational Regional (POR),operatiunea "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".

Proprietarul afacerii, Vasile Farazica, 53 de ani, de profesieelectrician auto, spune ca a infiintat firma de service auto inanul 1997, iar in momentul de fata coordoneaza o echipa de sapteangajati. "Am decis sa realizez un proiect pentru fonduri europenepentru extinderea service-ului, dar si pentru echiparea acestuia cuaparate straine de diagnosticare a defectiunilor tehnice. Anultrecut, in luna martie, am depus proiectul, iar anul acesta amprimit aprobarea. Mi s-a parut ca a durat destul de mult procedurade evaluare", a declarat Vasile Farazica, a carui firma va deveniin curand si statie de inspectie tehnica. Proiectul a fost realizatcu ajutorul unei firme de consultanta din Tulcea, care va primipentru serviciile oferite companiei Silfar-Service o suma de 3% dinvaloarea eligibila a proiectului, in momentul in care vor venibanii europeni, potrivit lui Farazica.

Compania avea in 2007 o cifra de afaceri de 320.000 de euro siun profit net de 11% din cifra de afaceri, adica de 36.000 de euro,avand un numar de noua angajati, potrivit site-ului Ministerului deFinante. Valoarea totala a proiectului, denumit "Hala Service Auto,localitatea Macin", s-a ridicat la 114.000 euro, beneficiarulurmand sa contribuie cu 28.000 de euro. Cheltuielile evaluate cafiind neeligibile se ridica la circa 20.000 de euro. "Am o linie decredit la CEC Bank, cu care am mai lucrat si in trecut. Finantareapentru acest proiect va fi asigurata de un credit bancar. Inmomentul de fata, proiectul este in curs de derulare si va fifinalizat pana anul viitor in martie", a spus el.

Compania a depus prima cerere de rambursare a banilor dupa ce aachitat 30% din valoarea utilajelor necesare. Cea de-a doua cererede rambursare va fi depusa in luna septembrie, urmand ca proiectulsa fie finalizat in 2010, potrivit reprezentantului companiei.

"In urma extinderii, hala de service auto va avea 500 de metripatrati, de la o suprafata de 380 de metri patrati cat are inprezent", a mentionat Farazica. Proprietarul Silfar-Service nu estela primul proiect de dezvoltare cu ajutorul banilor europeni. El amai luat circa 14.000 de euro in 2004, in urma depunerii unuiproiect in programul cu fonduri de preaderare. "Cu acei bani amcumparat utilajele necesare pentru functionarea service-ului. Iauin considerare sa mai aplic pentru fonduri europene pentru dotareaservice-ului", a precizat el.

Incepand cu luna august anul acesta se va deschide o nouasesiune de depunere proiecte pentru bani europeni, in cadrulProgramului Operational Regional (POR), operatiunea 4.3"Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", iar mai multeinformatii pot fi gasite pe site-ul inforegio.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO