Eveniment

Pentru bani de la UE, o firma trebuie sa faca un dosar de 100 de pagini

18.08.2009, 00:00 58

Firmele mici si mijlocii continua sa depuna proiecte incompleteatunci cand aplica pentru finantarea investitiilor din fonduristructurale europene, potrivit datelor furnizate de Ministerulpentru IMM-uri.

Cele mai frecvente greseli identificate in dosarele depusepentru a obtine finantare nerambursabila sunt completarea incorectaa declaratiei privind incadrarea intreprinderii in categoria IMM,lipsa codului CAEN eligibil din Certificatul constatator, utilajelesolicitate prin proiectul de investitie nu sunt eligibile cu codulCAEN pentru care potentialul beneficiar aplica sau activitatileprevazute prin proiect nu sunt eligibile cu acesta, lipsescsemnaturile actionarilor pentru aprobarea proiectului sau nu estestabilit reprezentantul legal al societatii in relatia cuministerul.

"Numarul de documente care se cer pentru un proiect este mairedus fata de anul trecut, insa dosarul este in continuare stufos,spre 100 de pagini, de aceea se intampla sa fie si greseli. Suntindicatori financiari care in Ghidul solicitantului au o formula,iar in orice carte financiara se calculeaza dupa alti parametri siacest lucru cred ca va duce la respingerea multor dosare", spuneCosmin Dragoi, manager partner al firmei de consultanta M27 CedInvest.

Pentru investitii mici pentru care depunerea proiectelor ainceput pe data de 22 iunie si unde suma maxima pe care o firmapoate sa o ia este in jur de 250.000 de euro, au fost depuse anulacesta 395 de proiecte, din care doar 180 au intrat in evaluare. Inacelasi timp, pentru investitiile mari cu valori cuprinse intre250.000 si 1,5 mil. euro, pentru care startul a fost dat la 10iunie, au fost depuse 65 de proiecte. Pentru aceasta ultima schemade finantare, inscrierea on-line se va finaliza la data de 11septembrie 2009.

Unde gresesc IMM-urile

1. Completarea incorecta a declaratiei privind incadrareaintreprinderii in categoria IMM;

2. Lipsa codului CAEN eligibil din Certificatul constatator

3. Utilajele solicitate prin proiectul de investitie nu sunteligibile cu codul CAEN pentru care potentialul beneficiar aplica,sau activitatile prevazute prin proiect nu sunt eligibile cuacesta;

4. Lipsesc semnaturile actionarilor pentru aprobarea proiectuluisau nu este stabilit reprezentantul legal al societatii in relatiacu ministerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO