Eveniment

„Totul este ca o pedeapsa", spune un producator de ceramice

12.08.2009, 00:00 567

Compania Cerglass din Deva, care produce obiecte decorative din sticla ceramica si care a avut anul trecut o cifra de afaceri estimata la 50.000 de euro, va primi de la Uniunea Europeana 160.000 de euro pentru extinderea si modernizarea atelierului in care se fabrica articole din sticla ceramica. Conditiile dificile care trebuie suportate inainte de absorbtia fondurilor sunt resimtite insa ca o pedeapsa de catre proprietarii companiei.

„Trebuia sa incepem dezvoltarea proiectului in urma cu trei luni, dar nu am avut bani de pornit. Incercam sa luam un credit de la banca in valoare de 300.000 de lei (72.000 de euro - n.r.) pentru a demara proiectul, dar ni se cer garantii foarte mari, ceea ce ne pune intr-o situatie foarte neplacuta", a sustinut Leontina Jianu, proprietara firmei infiintata in anul 2006, alaturi de sotul ei Vladimir Jianu.
Valoarea totala a proiectului depus  de Cerglass este de 273.000 de euro, din care proprietarul trebuie sa suporte aproape 69.000 de euro, circa 44.000 de euro fiind considerate cheltuieli neeligibile.
„Abia reusim sa tinem firma in picioare. Am avut cheltuieli cu realizarea proiectului, cu firma de consultanta, dar si cheltuieli cauzate de variatia cursului de la 3,6 euro la 4,2 euro pe leu, care au redus practic cu 20% bugetul nostru", a declarat Leontina Jianu, de profesie inginer, care s-a lansat in afacerea cu obiecte din sticla ceramica inca din anii ‘90
Proiectul cu numele „Extindere si modernizare atelier pentru fabricarea articolelor din sticla ceramica" a fost depus in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".
„Cu atelierul pe care il avem nu putem garanta la banca, de aceea am fost nevoiti sa garantam cu apartamentul nostru si cu cel al unei rude, insa aceasta garantie nu este suficienta pentru imprumutul pe care vrem sa il facem. Cei 300.000 de euro ii vom lua in final, probabil, de la CEC Bank, insa vom avea nevoie de 500.000 de lei in total pentru a dezvolta proiectul", a spus ea.
Atelierul companiei producatoare de vaze, platouri si alte obiecte din ceramica si sticla urmeaza sa fie extins, dupa ce se va semna contractul cu constructorul. Proprietara companiei, in care lucreaza opt angajati, planuieste ca in urma dezvoltarii atelierului in care lucreaza sa extinda gama de produse la oale din ceramica, dar si la panouri mari din sticla pentru decorarea locuintelor.
„Ori totul, ori nimic! Avem doua cuptoare electrice si unul pe gaz, cumparate inca din 1996, cu care lucram. Pentru a incepe sa producem alte obiecte din ceramica trebuie sa achizitionam alte cuptoare. Aproape tot ce facem noi este manual. Lucram cu artisti care picteaza aceste obiecte si vindem produsele atat la targuri, dar si prin magazine", a precizat ea. Piata de desfacere exista pentru aceste produse inedite, iar comenzi se primesc chiar si din Italia si Franta, apreciaza proprietara companiei.
Sotul ei precizeaza faptul ca proiectul a fost facut in urma cu doi ani de zile si ca acum trebuie sa respecte intocmai tot ce mentiona proiectul atunci, desi, intre timp, au aparut pe piata alte utilaje decat erau la vremea respectiva.
„Pentru un cuptor pe care il aduc din Italia trebuie sa platesc in euro, desi eu primesc inapoi banii in lei, si mai trebuie sa platesc si TVA. Daca nu s-ar mai plati acest TVA si s-ar calcula totul la cursul actual si nu la acela cand a fost realizat proiectul, am simti si noi un balon de oxigen. Este foarte greu sa absorbi fondurile europene in aceste conditii. Trebuie sa ai foarte multi bani, iar noi nu mai avem cu ce sa giram. Simtim totul ca pe o pedeapsa", a spus el.
 

 

Cine ia banii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO