Eveniment

Fondurile de pensii cer „marfă“ de la stat: sunt interesate şi de listări şi de titlurile de stat

Raluca Ţintoiu (preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România), Ion Giurescu (vicepreşedintele ASF - sectorul Sistemului de Pensii Private), Rovana Plumb (ministrul muncii), Cristian Dimitriu (director editorial al Mediafax Group), Adrian Vasilescu (consilier al guvernatorului BNR) şi Crinu Andănuţ (CEO, Allianz Ţiriac Pensii Private), la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions

Raluca Ţintoiu (preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România), Ion Giurescu (vicepreşedintele ASF - sectorul Sistemului de Pensii Private), Rovana Plumb (ministrul muncii), Cristian Dimitriu (director editorial al Mediafax Group), Adrian Vasilescu (consilier al guvernatorului BNR) şi Crinu Andănuţ (CEO, Allianz Ţiriac Pensii Private), la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions

Autor: Andra Oprescu

14.10.2014, 00:06 376
Fondurile de pensii sunt intere­sa­te de listările la bursă ale com­pa­niilor de stat, investind în ulti­me­le 12 luni 2,5 mld. lei în aces­tea, dar rămân preocu­pate în con­tinuare şi de plasa­mentele în titlurile de stat.

„La începuturile sistemului, fondurile de pensii private au plasat integral banii pri­miţi în titluri de stat, acum se situează la 60-65% din totalul activelor, situaţia fiind efectul listărilor la bursă a titlurilor unor com­panii de stat. Practic, fon­durile private au investit 2,5 mi­liarde de lei în ulti­mele 12 luni în aceste listări“, a decla­rat vi­ce­pre­şe­dintele Auto­rităţii de Supra­ve­ghere Finan­ciară (ASF) Ion Giurescu la confe­rinţa Me­diafax Talks About Private Pensions.

Fondurile de pensii au avut un rol impor­tant în cazul listărilor recente, cum­părând 18,6% din oferta Electrica, 29,6% din oferta Nuclearelectrica şi 22,8% din cea a Romgaz.

„Fondurile de pensii deţin 11% din titlurile de stat ale României şi considerăm că ajută la temperarea volatilităţii randa­men­telor. Totodată, fondurile de pensii private deţin plasamente de 700 de milioane de euro pe piaţa de capital şi asigură peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori, având un rol crucial în succesul ofertelor publice recente“, a spus Raluca Ţintoiu, preşedintele Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR).

Deşi investiţiile în titluri de stat păstrează cea mai mare pondere în portofoliile fondurilor private de pensii, există o tendinţă de diversificare. Ponderea  investiţiilor făcute de fondurile de pensii pilon II în acţiuni a urcat în primul semestru de la 14,5% la 18,1%, con­form datelor pu­bli­cate de ASF, în con­textul în care statul a listat pe bursă mai multe companii.

„Statul a început să scoată «bijuteriile co­roanei», acele com­panii valoroase pe piaţa de capital. Aştep­tăm şi pe viitor ase­menea oferte pe bursă“, a adăugat Raluca Ţin­toiu.

 

Pilonul II nu va fi naţionalizat

Preşedintele APAPR a amintit că şi în cazul Poloniei a existat un val de privatizări pe bursă cu participarea fondurilor de pensii, considerate un succes.

Ceea ce România nu va prelua însă din mo­delul polonez este naţionalizarea fon­durilor private de pensii. O situaţie similară a existat şi în Ungaria. „Mesajul Guvernului este că mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema naţiona­lizării pilonului II de pensii private obli­ga­torii“, a spus mi­nistrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice Rovana Plumb.

Guvernul  polonez a naţionalizat titluri de 50,4 miliarde dolari de la 13 fonduri de pensii private, titluri care reprezentau aproximativ jumătate din portofoliile de investiţii ale fondurilor. Fondurile private de pensii din Polonia, majoritatea  deţinute de mari grupuri străine, sunt cei mai mari jucători de pe bursa de la Varşovia, cea mai mare şi una dintre cele mai agresive din regiune, iar prezenţa lor asigură com­paniile care se listează că are cine să le cumpere acţiunile. Companiile locale de asigurări deţineau în luna decembrie 4,2% din datoria internă guvernamentală, adică 4,7 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), potrivit raportului anual al ASF.

Practic, asigurătorii au finanţat 2% din datoria guvernamentală totală (internă şi externă), care s-a situat la 255 de miliarde de lei (57 de miliarde de euro) anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO