Eveniment

Fost director al APIA Dolj, condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită

Autor: Mediafax

20.12.2011, 12:57 409

Fostul director executiv al APIA Dolj Sergiu Drăgancea, trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, a fost condamnat, marţi, de magistraţii Tribunalului Dolj, la patru ani de închisoare.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

În luna octombrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gelu Sergiu Drăgancea, director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA - Centrul judeţean Dolj, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul lunii decembrie 2010 Drăgancea, în calitate de director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Dolj, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale cu activitate în agricultură 25.000 de dolari, respectiv zece la sută din totalul subvenţiilor solicitate de respectiva societate. Banii au fost pretinşi pentru autorizarea mai rapidă a plăţii celei de-a doua tranşe de subvenţii pentru suprafeţele de teren agricol cultivate (subvenţii aferente anului agricol 2010 - 2011). Subvenţiile pe suprafaţa cultivată acordate de APIA sunt finanţate atât din fonduri europene cât şi din bugetul de stat.

În 5 septembrie 2011, Drăgancea a pretins de la unul dintre reprezentanţii aceleiaşi societăţi agricole - denunţător în cauză - suma de 25.000 de euro pentru urgentarea autorizării plăţilor pe suprafaţa cultivată (subvenţii aferente anului agricol 2011 - 2012), precum şi pentru a nu sesiza eventuale nereguli care ar fi determinat controale nedorite şi întârzierea plăţilor.

În 9 septembrie, Drăgancea a primit de la acelaşi denunţător suma de 10.000 euro, reprezentând prima tranşă din mita pretinsă în scopul menţionat anterior. În schimbul sumei de 10.000 euro primite cu titlu de mită, inculpatul s-a angajat să-l ajute pe denunţător şi la completarea cererii unice de plată a subvenţiilor aferente anului agricol 2012 - 2013, astfel încât societatea administrată de denunţător să obţină finanţări suplimentare, de aproximativ 200.000 euro. Tot în 9 septembrie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, dată la care au dispus şi reţinerea lui Sergiu Drăgancea pentru 24 de ore.

În 10 septembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Sergiu Drăgancea.
Conducerea APIA Dolj a decis, la câteva zile după trimiterea în judecată a lui Sergiu Drăgancea, să-l suspende pe acesta din funcţia de director executiv.

Fostul director al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (APIA) Dolj a susţinut în faţa magistraţilor că nu a cerut şpagă şi că agricultorii care l-au denunţat au făcut-o în urma "unei glume la un şpriţ".

"A fost o glumă, la un şpriţ, la o cârciumă, de faţă cu mai mulţi fermieri şi mi-am asumat meritul pentru plata subvenţiilor în Dolj. Recunsoc că m-am lăudat în faţa lor. Atunci unul dintre fraţii Gagiu (n.r. - unul dintre denunţători) a zis că îmi dă 15.000 de euro dacă primeşte subvenţia mai devreme. Eu atunci i-am zis să îmi dea 25.000 de euro dacă vor banii mai devreme", a declarat Sergiu Drăgancea în faţa magistraţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO