Eveniment

Fosti oficiali ai BNR, scosi de sub urmarire penala in cazul BIR

01.05.2008, 19:55 336

Directia Nationala Anticoruptie a decis scoaterea de sub acuzare a celor 14 persoane implicate - printre care fostul prim-viceguvernator al BNR, Emil Iota Ghizari, si fostul viceguvernator al BNR, Bogza Mihai - in lichidarea Bancii Internationale a Religiilor, procurorii apreciind ca nu sunt probe.
Procuroarea Maria Trandabat, din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a Directiei Nationale Anticoruptie, a decis, in 24 aprilie, scoaterea de sub urmarire penala a lui Mihai Bogza si Emil Ghizari, pentru abuz in serviciu, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni, ei fiind declarati nevinovati pentru infractiunile la Legea 78/2000 privind fapte de coruptie, deoarece faptele nu exista.
Sesizarea penala in acest caz s-a facut in 10 iulie 2000, la Parchetul instantei supreme, de catre Ion Pana, actionar al BIR, care sustinea ca Bogza, in calitate de viceguvernator, prin modul in care ar fi condus activitatea de supraveghere speciala a BIR si prin emiterea ordinelor 5 din 13 octombrie 1999, 3 din 31 ianuarie 2000 si 10 din 21 martie 2000, ar fi declansat falimentul unitatii bancare. Ulterior, si alte persoane au facut plangeri penale.
DNA a decis, in 24 aprilie 2008, scoaterea de sub urmarire penala a Cristinei Petrovici si Mariei Navala (foste judecatoare) pentru infractiunile de luare de mita, intrucat fapta nu exista. Cele doua persoane, alaturi de Anca Bumbulut (judecator sindic), au fost scoase de sub urmarire penala si pentru abuz in serviciu, deoarece lipsesc elementele constitutive ale infractiunii.
Si avocatii Arin Stanescu si Calin Zamfirescu (socrul actualului ministru al justitiei, Catalin Predoiu - n.r.) au fost scosi de sub urmarire penala pentru infractiunea de abuz in serviciu, deoarece "nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii".
Totodata, au fost scosi de sub acuzare si angajatii firmei de lichidare judiciara Reconversie si Valorificare active - Lucian Groza, Marius Matache, Aurelia Butoi, Florian Tomarescu, Dorel Pauliuc, Marius Bratila si Mihai Iovu, invinuiti de abuz in serviciu.
Pe de alta parte, procuroarea Maria Trandabat disjunge (separa) in acest dosar anumite fapte ale fostului procuror general al Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA), Ioan Amarie, in legatura cu "favorizarea infractorului", cercetarile revenind Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Totodata, sunt disjunse anumite fapte care ar fi fost comise de Ion Popescu, fost presedinte al BIR, Caius Filimon, Dumitru Gheorghisan Ilie Simion, Radian Raceala, Gheorghe Rosu, Oana Camelia, Iulian Velicu, Olivia Petcu, Anisoara Dudu si Neculai Mihaila, pentru abuz in serviciu, competenta de cercetare revenind Judecatoriei sectorului 4, precizeaza DNA.
Pentru marturie mincinoasa, in acest caz, Viorica Aniculesei va fi cercetata de Parchetul Judecatoriei sectorului 4, care va face cercetari, sub aspectul infractiunii de fals intelectual, si in ceea ce ii priveste pe reprezentantii BIR.
Paisprezece persoane au fost puse sub acuzare de DNA, dupa ce instanta suprema a constatat implicarea acestora in falimentarea BIR.
In motivarea din noiembrie 2006 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), judecatorii cereau procurorilor punerea sub acuzare a magistratilor care au solutionat dosarul comercial BIR, a avocatilor firmei implicate in lichidarea bancii, precum si a fostului prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Instanta suprema a criticat ordonanta din 23 noiembrie 2005, prin care procurorii anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale fata de fostul prim-viceguvernator al BNR, Emil Iota Ghizari, si de fostul viceguvernator al BNR, Bogza Mihai, pentru savarsirea faptelor prevazute de articolele 11 (alineatul 1) si 17 (alineatul 1, litera c) din Legea 78/2000 si articolul 246 Cod penal - respectiv de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO