Eveniment

Fostul ministru al energiei, la ora bilanţului: Reformele tind să coaguleze un front al grupurilor de interese ce se opun schimbării

Răzvan Nicolescu: Demararea simultană a mai multor reforme strategice în domeniul energetic tinde să coaguleze un front al diferitelor grupuri de interese ce se opun schimbării, o forţă puternică, mai ales atunci când este unită şi care poate afecta dezvoltarea normală a întregului sistem.. Fotograf: Bogdan Iordache

Răzvan Nicolescu: Demararea simultană a mai multor reforme strategice în domeniul energetic tinde să coaguleze un front al diferitelor grupuri de interese ce se opun schimbării, o forţă puternică, mai ales atunci când este unită şi care poate afecta dezvoltarea normală a întregului sistem.. Fotograf: Bogdan Iordache

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2014, 00:03 630

Răzvan Nicolescu, fostul mi­nistru al energiei, spune că în cele zece luni de mandat în fruntea departa­mentului printre cele mai importante rea­lizări au fost listarea Electrica, cel mai mare jucător din domeniul distri­buţiei şi furnizării de energie, precum şi acor­dul semnat între Transgaz şi Pe­trom şi ExxonMobil pentru aducerea ga­zelor din Marea Neagră pe ţărmul Ro­mâniei, dar că lasă în spate un sistem biro­cratic şi ineficient, unul dintre obiectivele nerealizate fiind refacerea lanţului de uraniu din România.

„Responsabilităţile privind guver­nan­ţa sistemului energetic sunt împăr­ţite între prea multe instituţii: Departa­men­tul pentru Energie, ANRE, ANRM, Secretariatul General al Gu­ver­nului, Ministerul Mediului, Minis­terul Economiei, fapt care generează birocraţie şi ineficienţă”, spune Răzvan Nicolescu, fostul ministru al energiei, într-un document în care face bilanţul mandatului său.

Înainte de a prelua această funcţie la începutul anului, Nicolescu ocupa funcţia de director de afaceri corpora­tiste în cadrul Petrom, singurul produ­cător local de petrol şi gaze. În locul său a fost numit Andrei Dominic Gerea, portofoliul energiei urmând să fie unit cu cel al IMM-urilor. Gerea revine în guvern după ce în urmă cu mai puţin de un an a ocupat funcţia de ministru al economiei timp de câteva luni.

Printre lucrurile finalizate de Nicolescu în mandatul său se numără listarea Electrica pe 4 iulie simultan la bursele din Bucureşti şi Londra, operaţiune prin care compania a încasat 2 miliarde de lei, aceasta fiind cea mai mare operaţiune dezvoltată de statul român pe piaţa de capital.

„Relansarea programului nuclear, a proiectului hidrocentralei de acumu­lare şi pompaj de la Tarniţa şi identi­fi­carea unui investitor cu mare potenţial (Quintana Minerals Corporation) inte­resat de privatizarea Complexului Ener­getic Hunedoara” se numără printre obiectivele atinse de Nicolescu în mandatul său, potrivit bilanţului pu­bli­cat de Departamentul pentru Energie.

În document se arată că un alt obiectiv a fost „acordul operatorului de transport Transgaz cu operatorii din Marea Neagră (ExxonMobil şi OMV Petrom) pentru ca gazul natural din Marea Neagră să intre în sistemul de transport românesc. De asemenea, are o importanţă deosebită încheierea unei înţelegeri cu Grecia şi Bulgaria pentru realizarea rapidă a Coridorului vertical, care să permită României diversificarea rutelor de aprovizionare şi a rutelor de transport de gaze naturale”, se mai arată în documentul publicat de Departamentul pentru Energie.

Pe final de mandat, fostul ministru al energiei acuză că în domeniu există grupuri de interese care se opun schim­bării pieţei şi atrage atenţia că este necesară introducerea unui sistem de re­munerare decent în administraţia publică: „Demararea simultană a mai multor reforme strategice în domeniul energetic tinde să coaguleze un front al diferitelor grupuri de interese ce se opun schimbării, o forţă puternică, mai ales atunci când este unită şi care poate afecta dezvoltarea normală a întregului sistem. Tactic este nevoie de o prioritizare a reformelor şi o abordare graduală pentru ca implementarea acestora să fie de succes”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO