Eveniment

Fostul ministru Varujan Vosganian, vizat de un dosar disjuns din Romgaz

Fostul ministru Varujan Vosganian, vizat de un dosar...

Autor: Departamentul Social

09.06.2017, 19:26 238

Surse judiciare au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că fostul ministru Varujan Vosganian este vizat într-un dosar disjuns din cel Romgaz, acesta fiind bănuit de constituirea unui grup infracţional organizat şi de complicitate la delapidare, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Ancheta va avea loc însă numai în cazul în care Parlamentul va da aviz de urmărire penală în cazul său. Deocamdată, procurorii DIICOT nu au făcut o solicitare oficială către Camera Deputaţilor.

Dosarul Romgaz, în care sunt investigate infracţiuni de delapidare a companiei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, cauza urmând să fie soluţionată de instanţa supremă. Printre cei judecaţi sunt fostul ministru Adriean Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae.

Alături de cei doi vor fi judecaţi şi Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică Interagro, acuzaţiile fiind de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Potrivit DIICOT, grupul ar fi fost iniţiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, fost acţionar majoritar la Interagro, împreună cu administratorul firmei, Marin Mirea, şi cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palaşcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz S.A.).

"Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta -SC Interagro S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracţional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obţinerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. Mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro S.A", transmite DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii spun că grupul ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale "aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu)."

DIICOT susţine că activitatea grupului s-ar fi desfăşurat în două etape. Prima etapă ar fi fost perioada 2005-2007, interval în care Ioan Niculae nu ar fi apelat la ministerul Economiei, obţinerea discount-urilor realizându-se prin ,,negociereaˮ cu persoanele din conducerea SNGN Romgaz S.A, procurorii spabilind că membrii din palierele de comandă din cadrul SNGN Romgaz SA, cu complicitatea SC Interagro SA, prin crearea aparenţei de legalitate, au prejudiciat societatea parte civilă prin însuşirea pentru altul a gazelor naturale (cele de valoarea discount-urilor).

"Este de precizat faptul că în această perioadă SC Interagro S.A. a avut debite ce au crescut în mod constant şi a costituit/depus garanţii neîndestulătoare valorilor gazelor naturale livrate conform contractelor. S-a încercat eludarea constituirii garanţiilor şi crearea aparenţelor că persoana juridică inculpată nu ar înregistra debite restante prin încheierea unor convenţii privind reeşalonarea datoriilor şi astfel se proroga termenul de plată nemafiind scadent, dar care în fapt cauza alte pierderi părţii civile. Acţiunea de înşuşire a gazelor naturale s-a realizat prin intermediul contractelor de livrare a gazelor naturale către SC INTERAGRO SA, în care au fost incluse discounturi comerciale ce au variat între 2, 9 şi 17 dolari SUA la 1000 mc. (în condiţiile în care societatea nu a constituit garanţii suficiente şi înregistra debite/datorii vechi şi mari)", explică DIICOT.

Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi în valoarea totală de 8.536.289,99 lei care nu ar fi trebuit să fie acordate SC Interagro SA deoarece înregistra datorii restante, arată sursa citată.

A doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfăşurat în perioada 2008-2010, perioadă în care Ioan Niculae ar fi folosit influenţa sa ca puternic om de afaceri din România şi ar fi apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă ROMGAZ, spun procurorii.

"În perioada respectivă, 2008-2010, s-a urmărit şi obţinut majorarea discounturilor şi implicit s-au obţinut sume mai mari de bani ca produs al infracţiunii scop a grupului infracţional organizat. În această perioadă, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de către reprezentanţi din Ministerul Economiei, iar discounturilor au fost majorate la 40 USD la 1000 mc şi au fost acordate (în cuantum de 40 respectiv 30 de dolari la 1000 mc) aproximativ 3 ani cu perioade scurte de întreruperi", se arată în comunicatul de presă.

Procurorii descriu schema prin care s-ar fi livrat gaze naturale prin obţinerea de discounturi de către SNGN Romgaz SA: "cu complicitatea membrilor din palierul SC INTERAGRO SA, membrii din palierul de comandă din Ministerul Economiei au emis Ordine de ministru, respectiv au elaborat Memorandumuri ce au fost supuse aprobării de către membrii Guvernului din acea perioadă (în perioada anilor 2009-2010 când ministrul economiei a fost inculpatul VIDEANU ADRIEAN) privind livrarea de gaze naturale de către SNGN ROMGAZ SA către SC INTERAGRO SA cu discounturi de până la 40 USD pe mmc. Astfel s-a stabilit că Ordinele şi Memorandumurile au fost transpuse de palierul de execuţie din cadrul Ministerului Economiei în hotărâri AGA, pe baza cărora persoanele de pe palierul de comandă din SNGN ROMGAZ SA, au însuşit gazele naturale pentru altul, prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare, acte adiţionale la acestea sau contracte de tranzacţie, prin care gazele naturale au fost livrate către SC INTERAGRO SA, cu discounturi comerciale, la care în concret persoana juridică inculpată nu era îndrituită a le obţine."

Pentru perioada 2008-2010 s-au acordat discount-uri, în valoare totală de 274.094.041 lei.

"Este de subliniat că în domeniul gazelor naturale în perioada în care inculpatul VIDEANU ADRIEAN a fost ministru al economiei (n. decembrie 2008-octombrie 2010) a fost iniţiată şi aprobată în Guvern, Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import. Prin actele emise (atât ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozobilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC INTERAGRO SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea", mai spune DIICOT.

În perioada 2005-2010, partea civilă SNGN Romgaz S.A. a facturat către SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 m.mc de gaze naturale cu discounturile incluse cu suma totală de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost în valoare totală, fără discount de 2.827.623.944,62 lei.

Prejudiciul total adus Romgaz este de 282.630.330,49 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO