Eveniment

Fostul presedinte al Bankcoop, arestat in SUA

19.06.2003, 00:00 131



Ambasada Romaniei in Statele Unite a fost notificata de catre autoritatile judiciare americane din Philadelphia, statul Pennsylvania, cu privire la arestarea cetateanului roman Alexandru Dinulescu, condamnat. Ministerul Justitiei urmeaza ca, de indata, sa ia toate masurile ce se impun privind extradarea lui Dinulescu din Statele Unite.



Autoritatile romane au cerut, in 17 octombrie 2002, extradarea din SUA a lui Dinulescu, solicitarea fiind formulata la doua zile dupa ce acesta si-a parasit locuinta inchiriata in orasul Albany - statul New York.



Dinulescu a fost dat pentru prima oara in urmarire generala in 24 noiembrie 1997, pe numele lui fiind emis ulterior un mandat de arestare preventiva. Un an mai tarziu, el a fost dat in urmarire internationala prin Interpol, inclusiv in Canada si SUA.



In ianuarie 1999, biroul Interpol Romania a transmis Biroului International Washington ca Dinulescu s-ar putea afla pe teritoriul SUA, dar acesta nu l-a putut localiza.



La scurt timp, cotidianul american The Times Union relata ca Alexandru Dinulescu (acum in varsta de 69 de ani) traieste in SUA de la sfarsitul anilor '90, fara sa fi fost descoperit. Aceeasi sursa preciza ca Dinulescu a parasit orasul Albany (statul New York), in timp ce agentii FBI asteptau autorizarea de a-l aresta in baza unui mandat international. Potrivit publicatiei americane, pe cand agentii FBI din Albany asteptau autorizarea pentru a-l retine, Dinulescu si sotia si-au impachetat lucrurile, le-au urcat intr-un camion si au plecat intr-o directie necunoscuta.



In final, autoritatile judiciare americane au dat de urma lui Dinulescu in statul Pennsylvania, acesta fiind arestat.



Dinulescu a fost gasit vinovat de luare de mita de judecatorii romani. Politia a constatat ca, in perioada 1993-1994, Dinulescu a pretins si primit 75 de mii de dolari de la doua persoane, in calitate de presedinte de banca, pentru a permite acordarea de credite si reesalonarea unor credite si pentru a le facilita acestora cumpararea de valuta. El a mai fost condamnat de catre instantele inferioare, intr-un alt proces, la cinci ani de inchisoare, sub acuzatia ca a prejudiciat banca cu peste 2,8 miliarde de lei. In alt caz, fostul presedinte al Bankcoop este invinuit de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca ar fi acordat preferential credite in valuta lui Catalin Botezatu si lui Alexandru Raducan, incalcand regulamentul valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO