Eveniment

Fostul preşedinte al CJ Arad, Nicolae Ioţcu, condamnat defintiv la 4 ani de închisoare cu executare

Fostul preşedinte al CJ Arad, Nicolae Ioţcu, condamnat...

Autor: Departamentul Corespondenţi

26.06.2017, 14:37 601

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis, luni, să respingă, ca nefondate, cele patru acţiuni de apel formulate de părţile implicate în acest caz, astfel că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad va executa patru ani de închisoare. Hotărârea Curţii de Apel Timişoara este definitivă şi irevocabilă.

Avocaţii au cerut ca Nicolae Ioţcu să fie achitat pe motiv că a fost condamnat de către Tribunalul Timiş fără probe concrete, însă procurorii DNA au cerut creşterea pedepsei de la 4 la 7 de închisoare cu executare. În cuvântul său, Nicolae Ioţcu a susţinut că nu este vinovat.

Nicolae Ioţcu a fost condamnat, în 21 martie 2017, în primă instanţă, de magistraţii Tribunalului Timiş, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în cazul unui contract pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în vreme ce ceilalţi doi inculpaţi din dosar au fost condamnaţi cu suspendare.

Lui Ioţcu i se va reduce din pedeapsă perioada reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu, din data de 24.07.2015 până la data la 09.10.2015.

În acelaşi dosar, fostul director tehnic al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Nedelciu, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Şi reprezentantul companiei medicale, Alin Pătraşcu, acuzat de cumpărare de influenţă, a fost condamnat la 1 ani, 9 luni şi 10 zile cu suspendare.

Nicolae Ioţcu a fost trimis în judecată de DNA Timişoara pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut 40.000 de euro de la administratorul unei firme pentru atribuirea preferenţială a unui contract. Alături de Ioţcu, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Adrian Nedelciu, director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din Consiliul Judeţean Arad, pentru trafic de influenţă, şi Alin Mircea Pătraşcu, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arăta că, în cursul anului 2012, Nicolae Ioţcu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la Alin Pătraşcu, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 40.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa în cadrul procedurii organizate la nivelul CJ Arad, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziţie publică privind „Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”, în valoare de 1.600.000 de euro.

Conform sursei citate, în aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, Adrian Nedelciu, în calitate de director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii în cadrul Consiliului Judeţean Arad, a acceptat promisiunea remiterii de către Pătraşcu a unor sume de bani pentru a determina funcţionari din subordine să atribuie preferenţial contractul respectiv. Astfel, Ioţcu şi Nedelciu au solicitat şi au determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi au stabilit prin dispoziţie comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând pe membrii comisiei, astfel încât aceştia să stabilească drept câştigător al procedurii societatea menţionată, în asociere cu o altă firmă, potrivit DNA. Ca urmare a acestei influenţe exercitate, contractul respectiv a fost câştigat, în luna octombrie 2014, de către asocierea formată din cele două societăţi.

În 22 iulie 2015, Nicolae Ioţcu a primit, printr-un intermediar, de la Alin Pătraşcu, suma de 35.000 de lei, iar Adrian Nedelciu a primit, prin intermediul aceluiaşi intermediar, suma de 10.000 de lei, pentru ajutorul şi sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv. În 24 iulie 2015, Ioţcu a primit de la Pătraşcu, prin intermediul aceluiaşi intermediar, suma de 10.000 de euro, urmând ca, în cursul lunii august, să îi fie remisă şi diferenţa de 20.000 de euro din suma totală pretinsă pentru ajutorul şi sprijinul dat în atribuirea contractului. Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, Ioţcu a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO