Eveniment

Franks, FMI: Companiile de stat, „o minge uriaşă de plumb“

Franks, FMI: Companiile de stat, „o minge uriaşă de plumb“

Autor: Claudia Medrega

27.10.2011, 00:07 318

Jeffrey Franks (desen), şeful misiunii FMI în România, a luat din nou în vizor companiile de stat, în primul discurs oficial de la începutul actualei misiuni, denumindu-le "o minge uriaşă de plumb" care trage economia în jos.

"Companiile de stat trebuie să devină un motor de creştere, trebuie să stimuleze creşterea economică, nu să o tragă în jos. Referitor la ineficienţa companiilor de stat, nu s-au făcut progrese suficiente. Trebuie făcut mai mult."

Primele zece companii în funcţie de pierderile înregistrate anul trecut au raportat la mijlocul acestui an datorii faţă de buget de peste 1,9 mld. euro, echivalentul a 1,6% din PIB, toate aceste companii fiind pe lista de monitorizare a FMI şi toate fiind abonate la un management dictat politic.

Peste o treime din cele mai mari 35 de companii controlate de statul român au încheiat 2010 cu pierderi cumu­late de 1 mld. euro. În loc ca aceşti 13 coloşi să genereze valoare adăugată pentru economie, ei înregistrează datorii de miliarde de euro la buget.

Guvernul a promis să restructureze companiile cu pierderi şi să vândă pachete minoritare la CFR Marfă, Tarom, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO