Eveniment

De frica unor alte modificări fiscale, companiile încearcă să găsească variante pentru a nu majora acum salariile brute după trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, dar a păstra salariile nete: soluţia găsită temporar, acordarea de bonusuri

De frica unor alte modificări fiscale, companiile...

Autor: Cristian Hostiuc

15.11.2017, 18:12 5142

Trecerea contribuţiilor sociale de angajator la angajat propusă prin revoluţia fiscală a guvernului PSD care implică majorarea salariului brut al angajatului pentru a se păstra salariul net continuă să aducă dureri de cap companiilor.

Nu măsura în sine este problema, pentru că rămâne aproape acelaşi cost pentru companie, ci faptul că firmele nu cred că măsura este sustenabilă şi le este frică că anul viitor când se aşteaptă un derapaj fiscal major şi schimbarea condiţiilor macro, guvernul va fi nevoit să introducă alte măsuri fiscale de corecţie, cum ar fi majorări de taxe şi impozite.

Conform legislaţiei muncii, odată ce un salariu brut este majorat, scăderea lui ulterioară, dacă intervine ceva, este mai greu de realizat dacă angajatul nu este de acord.

Scăderea salariului brut se poate face temporar, pe o perioadă limitată, sau prin reducerea programului de lucru, dar trebuie să existe şi acordul angajaţilor, şi cel al angajatorilor.

Este greu de explicat unui angajat de ce ar trebui să scadă salariul brut, dacă piaţa se schimbă şi nicio companie nu vrea să se confrunte cu o revoltă a angajaţilor, mai ales dacă firma nu are probleme financiare.

În aceste condiţii, multe companii din România studiază varianta ca să nu majoreze salariul brut după trecerea contribuţiilor şi în schimb să acorde bonusuri care să acopere diferenţa astfel încât salariul net să rămână la acelaşi nivel.

Pentru un bonus se plătesc aceleaşi taxe sociale şi impozit, contribuţia la pensie rămânând aceeaşi, având acelaşi regim ca un salariu, dar compania nu este obligată să majoreze salariul brut.

De altfel, multe companii s-au grăbit să anunţe să veniturile nete ale angajaţilor lor nu vor fi afectate de trecerea contribuţiilor, dar au evitat să spună dacă majorează şi salariile brute.

Ionuţ Simion, country manager la firma de audit şi consultanţă la PwC, a declarat în cadrul conferinţei ZF Digital 2017 că principala problemă a companiilor o reprezintă creşterea salariilor brute pentru că în cazul în care revoluţia fiscală va fi un eşec şi vor urma schimbări fiscale este mult mai greu de redus salariul brut.

La finalul săptămânii trecute s-a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal prin care contribuţiile sociale trec din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Totodată, nivelul contribuţiilor cumulate scade de la 39% la 37% din salariul brut, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. Prin urmare, angajatorii ar trebui să crească nivelul salariilor brute ale angajaţilor cu câte circa 20% pentru a menţine acelaşi salariu net ca în 2017, fără să aibă costuri suplimentare. Totuşi, de teamă că guvernanţii se vor răzgândi în legătură cu această măsură şi că vor rămâne cu salariile brute mărite, unii angajatori caută metode prin care să îşi protejeze bugetele de salarii din 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO