Eveniment

Gabriel Biriş, secretar de stat la Finanţe, a încasat în 2015 1,5 mil. lei din avocatură

Gabriel Biriş

Gabriel Biriş

Autor: Adelina Mihai

12.07.2016, 00:02 1947
Gabriel Biriş, 46 de ani, avocatul care ocupă funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor din luna decembrie a anului trecut, a încasat în 2015 venituri de 1,55 milioane de lei din servicii de avocatură, potrivit datelor din declaraţia sa de avere publicată pe site-ul ministerului. Biriş este avocat coordonator şi co-managing partner la societatea de avocatură Biriş Goran din luna mai a anului 2006, poziţie din care s-a ocupat de coordonarea activităţii departamentului de asistenţă fiscală şi de asistenţa şi reprezentarea juridică în diverse contracte comerciale.

Dacă în calitate de avocat a încasat, în medie, câte circa 130.000 de lei net pe lună în 2015, ca secretar de stat el câştigă în prezent câte 5.166 de lei net pe lună, adică de 25 de ori mai pu­ţin. În plus, veniturile sale din avocatură au crescut con­si­de­rabil anul trecut faţă de ultimele date disponibile. Spre com­­pa­raţie, în 2011, Gabriel Biriş a obţinut peste 600.000 de lei din ser­vicii de avocatură, informaţia fiind publicată în de­cla­raţia sa de avere depusă în 2012, când a candidat – fără suc­ces – la alegerile parlamentare din partea partidului politic For­­ţa Ci­vică pentru un mandat de deputat în sectorul 1 din Bu­cureşti.

Gabriel Biriş şi-a început cariera în 1995, când s-a angajat pe poziţia de consultant în cadrul firmei de consultanţă fiscală Coopers & Lybrand (actualmente PwC), după care a plecat la firma de consultanţă juridică, audit şi consultanţă fiscală Haarmann Hemmelrath România (în intervalul 1998 – 2002), iar ulterior a fost avocat al firmei de avocatură Salans - Moore şi Asociaţii (în perioada 2002 - 2004).

El este licenţiat în drept (la Universitatea Româno-Americană, licenţiat în 2000) şi în inginerie (fiind absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, diplomă obţinută în 1995).

Din declaraţia sa de avere completată anul acesta mai reiese că acesta este proprietar, alături de soţia sa, a două apartamente în Bucureşti şi unul în Neptun (Constanţa). De asemenea, este unic proprietar al unui alt apartament în Bucureşti şi unul dintre moştenitorii unui apartament din Târgu Jiu. De asemenea, el mai are terenuri în Bucureşti şi în Gorj şi este propritar a trei maşini, două BMW şi una marca Audi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO