Eveniment

Gabriela Firea a depus plângere penală faţă de cei care au dat informaţii false despre vreme

Gabriela Firea a depus plângere penală faţă de cei...

Autor: Departamentul Social

28.09.2017, 11:38 159

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a depus plângere penală faţă de cei care au răspândit informaţii false şi au produs panica în rândul populaţiei legat de condiţiile meteo din data de 20 septembrie, transmite Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă.

Primarul General a făcut plângerea la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti, aceasta vizând acele persoane care au răspândit informaţii false în data de 20 septembrie, când Administraţia Naţională de Meteorologie anunţa cod galben de furtuni.

"În data de 20 septembrie, prin diverse căi de comunicare, (sms, whatsapp, reţele de socializare etc.), s-au vehiculat informaţii false, conform cărora fenomenele meteorologice ar fi mult mai grave decât s-a anunţat oficial, informaţii care au generat panică în rândul bucureştenilor. (...) Vă solicit să dispuneţi cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de Comunicare de informaţii false, infracţiune prevăzută şi sancţionată de dispoziţiile art. 404 Cod Penal.
Astfel, având în vedere Informarea meteorologică pentru perioada 19 septembrie ora 17-21 septembrie ora 23.00, emisă de ANM precum şi Nota transmisă de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti nr. 18378/P/19.09.2017 (anexa 1), am dispus, în calitate de primar general, convocarea unui comandament pentru stabilirea măsurilor de protejare a populaţiei. Subliniez că am respectat solicitările transmise de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, respectiv ”luarea măsurilor specifice ce se impun pentru prevenirea apariţiei unor factori de risc ce pot afecta starea de normalitate a vieţii social economice a Capitalei, precum şi pentru monitorizarea cu toată atenţia a evoluţiei fenomenelor meteorologice periculoase, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor situaţii de urgenţă” se arată în documentul transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Primarul general susţine că mesajele false au condus la subminarea încrederii în instituţiile statului, crearea de confuzie şi panică.

"De asemenea, pe reţelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populaţia era sfătuită să îşi facă provizii de produse de primă necesitate – pâine, lapte, apă, etc, precum şi informaţii false potrivit cărora Primarul General a decis închiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau şi faptul că situaţia era mult mai gravă decât cea comunicată de Primarul General şi au contribuit la generarea unei stări de panică în rândul cetăţenilor. Consider că in speţă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de comunicare de informaţii false prevăzută de art 404 Cod Penal.”, se arată în plângerea Gabrielei Firea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO