Eveniment

Gala avocaţilor 2016, ediţia a VII-a: Piaţa de avocatură de business va avea o evoluţie bună în 2017, urmând a merge mână în mână cu piaţa de fuziuni şi achiziţii

Gala avocaţilor 2016, ediţia a VII-a: Piaţa de...

Autor: Greta Bogdan, Cristina Roşca

03.10.2016, 00:04 1484

Casele de avocatură care au intermediat cele mai mari tranzacţii din 2015 şi din prima parte din 2016, acorduri de zeci sau chiar sute de milioane de euro, au fost premiate la finalul săptămânii trecute de către Ziarul Finaciar în cadrul Galei Avocaţilor, eveniment ajuns deja la cea de-a şaptea ediţie. Preluarea Albalact de către grupul francez Lactalis, vânzarea operaţiunilor locale ale McDonald’s către grupul maltez Premier Capital sau achiziţia Billa România de către Carrefour sunt doar trei dintre cele zece tranzacţii premiate joi seara de către Ziarul Financiar la evenimentul care a reunit circa 120 de avocaţi şi executivi de top.

Evenimentul a fost realizat de Ziarul Financiar împreună cu partenerii Muşat & Asociaţii, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, NNDKP, Schoenherr, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, PeliFilip, DLA Piper, Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.

Producţia, sectorul imobiliar, cel bancar şi retailul au fost anul trecut vedetele pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, unde s-au încheiat circa

120 de acorduri cu o valoare totală de peste 3 mld. euro, maximul ultimilor ani. În 2015, piaţa de fuziuni şi achiziţii s-a dezmorţit la nivel internaţional, iar România a simţit şi ea „o gură de aer proaspăt“.

Efervescenţa de pe această piaţă a continuat şi în 2016, când au fost încheiate şi anunţate o serie de acorduri importante, cum ar fi preluarea Albalact, una dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale româneşti, de către Albalact. Au urmat însă şi altele, printre cele mai recente numărându-se preluarea fostei fabrici de pâine Titan din comuna Pantelimon, judeţul Ilfov, de către un consorţiu suedez cu afaceri de 1,1 mld. euro.

Avocaţii şi executivii prezenţi joi seara la cea de-a şaptea ediţiei a Galei Avocaţilor organizate de Ziarul Fi­nanciar cred că şi în acest an (ultimele luni), dar şi în 2017 vom continua să vedem noi acorduri. Mai mult, într-un sondaj organizat de ZF la eveniment, majoritatea celor prezenţi în sală (55%) au votat că în 2017 urmează a fi încheiate între trei şi zece treanzacţii de peste 100 de milioane de euro.

Doar 7% au fost chiar mai optimişti, votând un număr chiar mai mari de astfel de acorduri, restul optând pentru prudenţă.

În 2015, ultimul an întreg pentru care există date, au fost încheiate mai puţin zece astfel de deal-uri în sectoare precum bancar sau imobiliare. Retailul, logistica, HoReCa şi FMCG-ul au avut la rândul lor acorduri de zeci de milioane de euro, potrivit datelor ZF.

Pentru 2017, invitaţii prezenţi la gala ZF pariază pe IT, sectorul financiar-bancar şi agrobusiness pentru a fi sectoarele vedetă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii. Real estate-ul şi serviciile me­dicale sunt de asemenea printre opţiu­nile alese de mai mulţi dintre cei prezenţi în sală.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii este un barometru al economiei în ansamblul său şi mai mult, merge mână în mână cu piaţa de avocaturii de business, o piaţă de circa 150-180 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Piaţa de avocatură este printre puţinele sectoare din economie controlate de firme de avocatură româneşti. Avocaţii premiaţi la finalul săptămânii trecute spun că România are avocaţi care se pot aşeza la masă cu orice alţii din lume, singura diferenţă fiind onorariile mai mari ale acestora din urmă. Despre munca de avocat implicat într-o tranzacţie im­portantă aceştia au mai spus că implică o muncă asiduă, sute de ore de studiu, analiză şi negocieri şi, de multe ori, nopţi nedormite.

Despre economia în ansamblul său, cei mai mulţi dintre avocaţii şi executivii prezenţi la eveniment afirmă că va creşte, 42% pariind pe un avans cuprins între 1 şi 3%. Un sfert dintre cei prezenţi în sală estimează pe un plus de 3-5%, în timp ce alţi un sfert au votat pentru stagnare. Mai puţini - câte 5% - cred că economia va scădea sau va avansa cu peste 5%.

Evenimentul Gala Avocaţilor, organizat la finalul săptămânii trecute de Ziarul Financiar, a reunit circa 120 de avocaţi şi executivi de top, care au participat la un sondaj interactiv în care şi-au exprimat părerea privind mai multe aspecte economice. Ei au votat şi au ales cum cred că va evolua economia în ansamblul său în 2017, în ce direcţie va merge piaţa de tranzacţii anul viitor şi care vor fi domeniile vedetă. Ei au ales şi afacerile antreprenoriale româneşti în care ar investi şi şi-au exprimat opinia şi cu privire la viitorul premier al României.

 

Cea mai mare tranzacţie din domeniul serviciilor financiare

Premianţi:

- Wolf Theiss, pentru asistenţa acordată UniCredit Bank Austria în procesul de achiziţionare a unui pachet de 45% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank de la Ion Ţiriac

- PeliFilip, pentru asistenţa acordată lui Ion Ţiriac în procesul de vânzare a unui pachet de 45% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank către UniCredit Bank Austria

Ileana Glodeanu (stg.), partener Wolf Theiss: „Am început tranzacţia la 7 şi jumătate dimineaţa, am fost foarte organizaţi şi, culmea, la un moment dat ne-am blocat la un transfer bancar. Am avut emoţii, dar a fost bine. Probabil de aceea a durat atât de mult, că au fost multe zerouri.“

Cristina Filip (dr.), partener PeliFilip: „Am avut un protocol foarte detaliat, iar cu două zile înainte s-au făcut probele tehnice; numărul de zerouri nu este o problemă între profesionişti, dar este important să poţi face ca lucrurile să se petreacă la momentul stabilit. Prima sumă transferată a fost de un euro.“

 

Cea mai mare tranzacţie din domeniul imobiliar

Premianţi

- Dentons, pentru asistenţa acordată GLL Real Estate Partners în procesul de preluare a complexului de birouri Floreasca Park de la Portland Trust

- PeliFilip, pentru asistenţa acordată Portland Trust în procesul de vânzare a complexului de birouri Floreasca Park către GLL Real Estate Partners

Magdalena Răducanu, managing counsel Dentons: „Au fost luni de muncă asiduă, departamentul nostru de real estate ar trebui să îşi asigure creditul aici, au lucrat foarte mult.“

Francisc Peli, partener PeliFilip: „Numărul de şedinţe de negocieri a fost mult mai mic decât cel prevăzut iniţial.“

 

Cea mai mare tranzacţie din retail

Premianţi:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO