Eveniment

Gala Avocaţilor: ZF a premiat casele de avocatură care au asistat cele mai mari tranzacţii

Foto Răzvan Chiriţă. GALERIE FOTO

Foto Răzvan Chiriţă. GALERIE FOTO

Autor: Andrei Cîrchelan, Cristi Moga

25.04.2013, 00:06 1448

Avocaţii implicaţi în cele mai mari tranzacţii care au mişcat în 2012 economia locală au fost pre­miaţi marţi-seară, pentru a patra oară con­secutiv, în cadrul Galei Avocaţilor, eveni­ment la care au participat peste 100 de persoane.

Avocaţii DLA Piper au primit două premii pentru asis­tarea Naspers la achiziţia eMag, tranzacţia anului în IT&C, şi a grupului EDP Renovaveis la obţinerea unui credit de 50 mil. euro de la BERD pentru dezvoltarea unui parc eolian, finan­ţa­rea bancară a anului. În cele două tranzacţii, de partea cea­lal­tă a mesei au stat avocaţii firmei White & Case, care au asis­­tat acţionarii eMag, respectiv cei ai RTPR Allen & Overy, care au reprezentat BERD la finanţarea proiectului eolian.

Şi firma Clifford Chance Badea a ridicat două premii ca ur­mare a implicării în tranzacţiile ce au vizat vânzarea opera­ţiu­­nilor din România ale grupului Aviva către MetLife şi vân­za­rea companiei farmaceutice Actavis către Watson. La achi­ziţia Aviva americanii de la MetLife au fost asistaţi de avocaţii firmei CMS Cameron McKenna, care au fost de asemenea premiaţi pentru această tranzacţie.

Pentru cea mai mare tranzacţie din retail, şi anume prelua­rea hipermarketurilor Real de către grupul francez Auchan, au fost premiate firmele de avocatură Gide Loyrette Nouel (avo­caţii Auchan) şi Schoenherr şi Asociaţii (care au asistat grupul Metro).

În ceea ce priveşte deal-ul anului 2012 din domeniul agro şi FMCG avocaţii firmei Peli Filip au fost premiaţi ca urmare a asistenţei oferite fondului de investiţii CVC Capital Partners la vânzarea companiei Bergenbier SA către grupul canadian Molson Coors, după ce în urmă cu trei ani aceiaşi avocaţi au fost de partea CVC la preluarea afacerii cu bere.

Fondul sud-african de investiţii NEPI a realizat şi anul trecut cea mai importantă tranzacţie pe piaţa imobiliară prin preluarea proiectului de birouri City Business Center din Timişoara, iar firmele de avocatură Reff & Asociaţii (care a asistat NEPI) şi NNDKP (avocaţii lui Ovidiu Şandor, dezvoltatorul complexului) au fost premiate pentru asistarea acestei tranzacţii.

Nu în ultimul rând, avocaţii firmei D&B David şi Baias au pri­­mit premiul „Avocatul antreprenorului român“ pentru asis­­tarea fondatorilor EnergoBit la vânzarea pachetului majo­ritar de acţiuni către Innova şi BERD.

Premiile au fost înmânate de coordonatorii departamen­te­lor juridice ale unora dintre cele mai mari companii din econo­mi­a locală, precum OMV Petrom, Orange, BRD - Groupe So­ciété Générale, Group Renault, PepsiCo sau GDF Suez, în timp ce partenerii evenimentului au fost firmele Automobile Bavaria şi Links Associates.

Premierea a fost precedată de o dezbatere la care s-a pus în discuţie evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii şi a avocaturii de business în general, iar feedback-ul avocaţilor este că 2013 se anunţă a fi de asemenea un an dificil.

„Anul acesta mesajul este unul de prudenţă, de conso­li­dare şi va fi bine dacă rămânem la rezultatele actuale. (...) Pro­iecte de fuziuni şi achiziţii de care mă ocup eu, personal, sunt cinci. La nivel de firmă avem peste 15, dar rata de închidere e sub jumătate, mult mai scăzută decât în trecut“, a declarat Silviu Stoica, partener al firmei Popovici Niţu & Asociaţii, care a fost nominalizată pentru tranzacţiile în care a fost implicată din domeniul imobiliar sau al bunurilor de larg consum.

„Experienţa noastră la început de an e că nimic nu moare, totul se transformă. Businessul şi economia suferă, se trans­for­mă, iar avocaţii caută să contribuie la această transformare. (...) Acum e o expectativă din cauza discuţiei cu certificatele verzi, dar ne uităm şi spre alte zone, cum ar fi retailul“, a declarat şi Georgeta Dinu, partener al firmei NNDKP.

Ioan Dumitraşcu, partener al firmei PeliFilip, se aşteaptă la noi tranzacţii în domeniul bancar, dar spune că „fuziuni şi achiziţii în sensul clasic sunt foarte puţine la nivelul pieţei. Va fi activă în special zona de restructurări şi reaşezări ale businessului“.

Cea de-a cincea ediţie a Anuarului caselor de avocatură prezintă informaţii despre cele mai mari 100 de firme din Bucureşti, precum şi date despre cele mai mari firme înregistrate în barourile din Cluj, Timiş, Dolj şi Constanţa şi diverse clasamente şi statistici relevante pentru o piaţă în care se învârt anual onorarii de circa 250 mil. euro.
 

Mădălina Neagu, partener al Schoenherr şi Asociaţii

Schoenherr şi Asociaţii a fost premiată pentru asistarea grupului Metro la vânzarea hipermarketurilor Real din România, tranzacţia anului în piaţa de retail.

„Tranzacţia a durat mai bine de un an. Noi ne-am ocupat de partea română a tranzacţiei, care s-a întins pe patru jurisdicţii. Ca număr de magazine, noi am fost a doua jurisdicţie după Rusia, care era lider detaşat.“

Andreea Toma, partener local al Gide Loyrette Nouel

Gide Loyrette Nouel a fost premiată pentru asistarea grupului Auchan la achiziţia hipermarketurilor Real, considerată tranzacţia anului pe piaţa locală de retail.

„Am intrat în tranzacţie în acelaşi timp cu colegii de la Paris. Tranzacţia a durat aproximativ un an.“

Irina Dimitriu, avocat senior, NNDKP

NNDKP a fost premiată pentru asistarea grupului Moda-Tim la vânzarea parcului de afaceri City Business Center din Timişoara către NEPI, tranzacţia anului pe piaţa imobiliară.

„Tranzacţia a fost un semn pozitiv pe piaţa imobiliară, mai ales că a vizat un proiect dezvoltat în afara Bucureştiului. Sperăm ca va fi un impuls pentru alte tranzacţii.“

Robert Ioniţă, managing associate al Reff & Asociaţii

Reff & Asociaţii a fost premiată pentru asistarea fondului de investiţii NEPI la achiziţia proiectului City Business Center din Timişoara de la grupul Moda-Tim, tranzacţia anului pe piaţa imobiliară.

„Am închis tranzacţia cam într-o lună, într-un timp record. Deal-ul s-a finalizat la Amsterdam.“

Marian Dinu, country managing partner al DLA Piper

DLA Piper a fost premiată pentru asistarea grupului sud-african Naspers la preluarea pachetului majoritar de acţiuni în cadrul companiei care operează site-ul eMag, tranzacţia anului în piaţa de IT&C.

„Avem o relaţie tradiţională cu Naspers. Suntem la a doua tranzacţie cu ei. Nu avem acum în lucru vreo altă tranzacţie cu Naspers, dar activitatea în domeniul IT&C continuă să crească în cadrul firmei.“

Lucian Bondoc, co-executive partner al White & Case

White & Case a fost premiată pentru asistarea acţionarilor eMag la vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al firmei Dante International, operatorul magazinului online, către grupul sud-african Naspers.

„Domeniul continuă să suscite interes. Tranzacţia cu Dante a durat aproximativ nouă luni.“

Sorin David, partener coordonator al D&B David şi Baias

D&B David şi Baias a primit premiul „Avocatul antreprenorului român“ pentru asistarea oamenilor de afaceri Ştefan Gadola, Peter Pal şi Ioan Socea la vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al firmei EnergoBit din Cluj.

„La EnergoBit sunt trei oameni care sunt vicepreşedinţi şi niciunul nu e preşedinte. E o conducere colectivă. Tranzacţia s-a negociat pe o perioadă de un an.“

Monica Stătescu, senior associate, PeliFilip

PeliFilip a fost premiată pentru asistarea fondului de investiţii CVC Capital Partners la vânzarea Bergenbier SA, tranzacţia anului în piaţa de agro şi FMCG.

„O mare parte din echipa noastră implicată în acest proiect a fost implicată şi în achiziţia Bergenbier din 2009, ceea ce îl face un proiect de suflet, pe care l-am văzut crescând.“

Mihaela Mîndru, senior associate al Clifford Chance Badea

Clifford Chance Badea a fost premiată pentru asistarea grupului Aviva la vânzarea operaţiunilor locale către MetLife, tranzacţia anului în domeniul Bănci, Asigurări şi Fonduri de Pensii.

„A fost o tranzacţie extrem de complexă, mai ales că era vorba de o entitate reglementată. Complexitatea a fost sporită şi de faptul că  a fost o tranzacţie regională.“

Horea Popescu, partener al CMS Cameron McKenna

CMS Cameron McKenna a fost premiată pentru asistarea grupului MetLife la preluarea operaţiunilor companiei britanice Aviva din România, considerată tranzacţia anului în domeniul Bănci, Asigurări şi Fonduri de Pensii.

„Noi am mai semnat o tranzacţie similară luna trecută.“

Ana Maria Oprea, associate al RTPR Allen & Overy

RTPR Allen & Overy a fost premiată pentru asistarea BERD la acordarea unui credit de 50 de mil. euro companiei EDP Renovaveis pentru dezvoltarea unui proiect eolian, finanţarea bancară a anului.

„Am ajutat la creşterea puterii instalate de energie eoliană în România, mai exact cu 57 MW. Sunt 35 de turbine, cumulat, în cele două ferme eoliene. Ambele proiecte au obţinut acreditarea şi produc energie.“

Sabin Volciuc-Ionescu, counsel al DLA Piper

DLA Piper a fost premiată pentru asistarea EDP Renovaveis la obţinerea unui credit de 50 de milioane de euro de la BERD pentru dezvoltarea unui proiect eolian, finanţarea bancară a anului.

„Chiar dacă în prezent condiţiile de piaţă sunt mai dificile, băncile pot fi influenţate în deciziile de a da finanţare pentru proiecte bune.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO