Eveniment

Gând rău pentru companiile de stat: ori devin sursă de bani pentru buget, ori se desfiinţează sau se transformă

Gând rău pentru companiile de stat: ori devin sursă de...

Autor: Roxana Rosu, Iulian Anghel

30.06.2016, 00:05 663
Companiile de stat trebuie să devină o sursă de venit pentru bugetul de stat, nu doar pentru angajaţii acestora sau pentru companiile private care lucrează cu ele, în caz contrar fiind necesar să fie desfiinţate sau transformate în instituţii publice, susţine o analiză a corpului de control al premierului.

Statul mai deţine ceva peste 4% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România. Restul este împărţit aproape egal între antreprenori români şi multinaţionale. Însă statul are câteva companii importante între cele 700 de companii din România din categoria întreprinderilor foarte mari (cu peste 500 de salariaţi) care au realizat 50% din profitul întregului sistem de companii din România în 2014. Între acestea se numără perlele coroanei – Romgaz, Transgaz, Transelectrica sau Hidroelectrica, în vreme ce altele precum Tarom, CFR sau Oltchim nu reuşesc să intre pe profit de ani de zile.

„Companiile de stat - încă numeroase şi aflate în poziţii cheie ale economiei naţionale, inclusiv în situaţie de monopol - trebuie să devină o sursă de venit pentru bugetul de stat, nu doar pentru angajaţii acestora sau pentru companiile private care lucrează cu companiile de stat. În situaţia în care o companie de stat nu face decât să administreze fonduri de la bugetul de stat în loc să aducă fonduri la buget, aceasta va trebui să fie desfiinţată sau să fie transformată în instituţie publică.

Acestea sunt obiectivele pe care le va urmări corpul de control al prim-ministrului în acţiunile de verificare a companiilor de stat, aşa cum sunt controalele de la CNI şi CNADNR, aflate în curs“, arată studiul publicat pe pagina de Facebook a corpului de control al premierului.

Premierul Dacian Cioloş a afirmat la sfârşitul lunii mai că îi reproşează ministrului transporturilor, Dan Costescu, că nu a abordat cu mai mult curaj restructurarea CNADNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO