Eveniment

Garantii de la stat pentru cofinantarea proiectelor UE

30.05.2010, 23:05 81

Firmele care au castigat proiecte pentru obtinerea de fondurieuropene nerambursabile vor avea posibilitatea sa primeascagarantii guvernamentale pentru a contracta imprumuturi cu care sasustina financiar aceste investitii.

Lipsa de lichiditati, precum si dificultatea de a obtine uncredit bancar cu ajutorul caruia sa poata fi incepute investitiilesunt principalele motive care au determinat majoritatea firmelorbeneficiare sa renunte la proiecte sau sa amane implementareaacestora.

"Firmele care au castigat proiecte europene, firme private, voravea posibilitatea sa utilizeze instrumentul garantiilorguvernamentale, pentru a putea lua un imprumut sa sustina acesteproiecte de investitii", a spus premierul Emil Boc, citat deagentia de presa Mediafax.

Masura anuntata de premier vine dupa ce in luna februarieGuvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catreautoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, inlimita unui buget total de 2,6 miliarde lei. Emil Boc a spus atuncica Executivul intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilorde stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene,care era de 2% la sfarsitul anului trecut, conform unui studiu alGfK.

Anul trecut, rambursarile si sumele acordate in avans pentruproiectele europene se ridica la circa 1,6 mld. euro, iar pentruacest an premierul estima plati de 4,3 mld. euro.

O alta masura care a fost adoptata saptamana trecuta deautoritati a fost reducerea la 0% a gradului de cofinantare necesarpentru proiectele de dezvoltare a microintreprinderilor sustinutedin fonduri comunitare.

La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernula obtinut o crestere a plafonului de garantii publice la 7,7miliarde lei in 2009 si la 8,6 miliarde lei in 2010, dar subconditia ca garantiile suplimentare fata de plafonul initial de 6miliarde de lei sa fie dedicate exclusiv finantarii incontrapartida a proiectelor de investitii finantate de UE sau dealte institutii multilaterale.

La inceputul anului, autoritatile romane au obtinut lanegocierile cu expertii FMI o majorare cu un miliard de euro aplafonului de garantii guvernamentale stabilit pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO