Eveniment

Gaselnita anticriza: Fondul de Investitii Nationale. Cum comentati?

10.03.2010, 23:09 31

Fondul de Investitii Nationale este solutia la care lucreazaGuvernul pentru a putea finanta investitii publice in economieevitand constrangerile tintelor de deficit bugetar, dupa ideeaministrului economiei Adriean Videanu, afirma surse oficiale.

Deocamdata, doar numele viitoarei structuri este relativstabilit, insa proiectul starneste numeroase semne de intrebareprivind modalitatea de finantare, investitiile care vor fi facutesi paralelismul cu institutii-structuri existente.

Conform informatiilor disponibile in acest moment, in principiuFondul de Investitii Nationale (FIN) ar urma sa faca investitiilein economie care nu se pot face de la buget pentru ca nu poate fidepasit deficitul bugetar negociat cu FMI.

Spre exemplu, ar urma sa investeasca in infrastructura rutiera.Alte utilizari ale banilor mobilizati de acest fond nu au foststabilite. De pilda, nu se stie daca va putea imprumutaintreprinderi private sau va putea investi in actiuni.

Pe de alta parte, Fondul nu va fi alimentat cu bani din vanzareade participatii minoritare la companiile statului.

In schimb, FIN ar urma sa adune participatii ale statului ladiverse companii mari (precum Romtelecom, Hidroelectrica,Electrica, Petrom) si va strange bani prin listarea la Bursa atitlurilor sale. Cu alte cuvinte, cine va cumpara actiuni la FIN vadeveni indirect actionar la mari companii ale statului.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, afirma caproiectul nu a fost discutat pana acum cu oficiali ai institutieide la Washington sau ai Comisiei Europene, ridicand mai multeintrebari legate de sursa capitalului si de modul de alimentare cubani a fondului. "Este un proiect care trebuie construit cu grija,esential fiind mecanismul de alimentare cu bani a Fondului, daca vaprimi si bani de la buget sau va fi complet extrabugetar, precum simodul de administrare a acestuia", spune Tanasescu.

El crede ca fondul ar putea folosi o parte din banii dinTrezoreria statului, insa in acest caz ar trebui creata legislatiespeciala. O alta varianta ar fi folosirea participatiilorminoritare ale statului preluate de fond drept colateral pentruatragerea de credite bancare. "Este nevoie de lamuriri. Daca va fiinclus in vreun fel in buget, va trebui discutat cu FMI si cuUE."

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune cavarianta folosirii unei parti din rezerva valutara pentru capitalulfondului - asa cum prevedea un proiect mai vechi de infiintare aunei structuri similare - este exclusa prin legislatia invigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO