Eveniment

Georgescu, BNR: De şapte ani, productivitatea muncii a rămas la 50% din cea a UE

Georgescu, BNR: De şapte ani, productivitatea muncii a...

Autor: Raluca Ghinea

25.11.2015, 00:03 178

"Se constată încetinirea productivităţii muncii, acumulare scăzută de capital, un nivel scăzut al educaţiei. Stăm bine la indicatori precum puterea de cumpărare pe cap de locuitor şi la creştere economică, dar la cei calitativi nu stăm aşa de bine şi este un pericol ca, încetinind performanţele, creşterea acestora, să rămânem în această capcană", a declarat marţi prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu.

El a primit, în cadrul unei şedinţe festive a Senatului ASE, Diploma "Virgil Madgearu" cu medalie de aur, în calitatea sa de profesor universitar doctor.

Georgescu a arătat că, la productivitatea muncii, România are de recuperat decalaje mai mari decât restul statelor din Uniunea Europeană, cu excepţia Bulgariei, respectiv decât Croaţia, Cehia, Ungaria sau Polonia, aceasta din urmă fiind singura care a continuat procesul de convergenţă.

"Trebuie să evităm situaţia Portugaliei. Noi am făcut un salt din anul 2000, când eram la 25% din PIB-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare faţă de media UE, şi ne-am dus până la 54%, salt extraordinar de 30 de puncte procentuale. Cu diferenţialul de creştere economică, noi mai repede decât media Uniunii, în şase-şapte ani am atinge acest criteriu. Dar să nu ajungem, din cauza lipsei unor reforme structurale şi a unor investiţii de tehnologie, în situaţia Portugaliei, care, din 79% grad de convergenţă, azi are la fel, de 15 ani stă pe loc. E adevărat, stă la căldură şi e mai bine, dar nici aşa", a punctat prim-viceguvernatorul BNR.

El a explicat că industria portugheză a "îngheţat", din anul 2005 până în prezent la 17%, în lipsa unor investiţii în ramuri cu valoare brută ridicată.

Oficialul BNR a subliniat că modelul prin care comerţul şi administraţia publică reprezintă tracţiunea creşterii economice nu asigură niciun fel de convergenţă reală către Uniunea Europeană.

"Asta nu poate să-ţi aducă o performanţă ca în Germania, care are puţin consum intermediar mai mare pentru că face maşini, camioane, trenuri etc", a conchis Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO