Eveniment

Gheorghe Rosca, rectorul ASE: Absolventii facultatilor particulare fac master la noi ca sa-si „spele imaginea"

Rosca, rectorul ASE: Absolventii facultatilor particulare fac master la noi ca sa-si „spele imaginea"

Gheorghe Rosca, rectorul ASE: Sunt si absolventi care (la facultatile private - n.r.). Este greu sa facem o medie in acest sens, insa, in general, de la facultatile particulare vin mai multi absolventi nepregatiti decat de la stat.

03.09.2009, 00:00 873

„Tinerii de la anumite universitati particulare se inscriu la masterat la noi pentru ca noi suntem un brand, de care ei pot sa beneficieze, reusind in acest fel sa aiba o imagine mai buna. La final, cand se recomanda in fata unui angajator nu mai spun ca au absolvit o facultate particulara, ci ca au un masterat la ASE", afirma Rosca. In opinia sa, desi este greu de generalizat, cei mai multi dintre absolventii de facultati particulare sunt mai slab pregatiti decat absolventii de la stat.

Scandalul in care a fost recent implicata Universitatea Spiru Haret, care scolarizeaza peste 300.000 de studenti, a readus in discutie calitatea invatamantului superior privat din Romania.

„Cred ca trebuie sa ne gandim individual la fiecare persoana. Sunt si absolventi care «stiu carte» (la facultatile private - n.r.). Este greu sa facem o medie in acest sens, insa, in general, de la facultatile particulare vin mai multi absolventi nepregatiti decat de la stat", spune rectorul ASE.

In ceea ce priveste programele de master, in 2008 numarul candidatilor a fost mai ridicat, avand in vedere ca au terminat facultatea doua generatii de studenti. In 2008, au existat 9.248 de candidati si 7.720 de locuri, iar in 2009 7.214 candidati si 7.020 de locuri disponibile.

Cel mai scazut interes in ceea ce priveste programele de master sunt cele stiintifice, cum ar fi Statistica sau Cibernetica. In cadrul ASE, numarul de studenti care nu intra la examenul de licenta reprezinta 10% din totalul studentilor, iar 2% dintre cei care sustin examenul nu reusesc sa obtina o nota de trecere.

1.000 de candidati mai putin la inscriere

Concurenta la admiterea in cadrul facultatilor din cadrul ASE a scazut fata de anul trecut. Astfel, daca in 2008 s-au inscris pe listele ASE 6.940 de candidati pentru admiterea la facultate, pe cele 5.343 de locuri libere, in 2009 au existat doar 5.951 de candidati pe 5.245 de locuri. Concurenta a scazut astfel de la 1,29 de candidati pe loc la 1,13 persoane pe loc.

In continuare, insa, ca si anul trecut, cea mai puternica concurenta s-a inregistrat in randul facultatilor de Finante-Banci, Marketing sau Relatii Economice Internationale. Este greu insa de precizat care a fost concurenta in randul acestora, avand in vedere ca majoritatea candidatilor au depus dosare la mai multe facultati.  

„Numarul mai mic de candidati si concurenta scazuta nu sunt un fenomen care se intampla numai la noi. Peste tot scade populatia scolara care termina liceul. Potrivit statisticilor, anul viitor numarul absolventilor de liceu va scadea cu 20%", spune Rosca.

Datele de la Institutul National de Statistica (INS) arata ca numarul tinerilor de 18 ani, care formeaza generatia absolventilor de liceu, va scadea de la 292.798, cati erau la inceputul acestui an, pana la 256.195 in 2010, adica cu aproape 40.000.

Rectorul ASE a anuntat inca din toamna anului trecut ca intra intr-un proces de ajustare a numarului de studenti, reducand treptat numarul locurilor disponibile, ca urmare a lipsei profesorilor.

„Vom avea mai putini studenti, dar acesta este si sensul politicii pe care vrem sa o adoptam noi. Nu ne afecteaza acest lucru, ci chiar ne ajuta", spune Rosca.

ASE numara peste 45.000 de studenti, insa intentioneaza sa reduca cu 5% numarul acestora in fiecare an, pentru ca in cinci ani sa ajunga la un 30.000 de studenti. Totusi, pentru anul 2010, rectorul ASE estimeaza o scadere cu 10-15% a numarului de candidati pe locurile scoase la concurs de ASE, iar in ceea ce priveste numarul de absolventi, acesta va fi asemanator cu cel de anul acesta.

Anul trecut 7.400 de studenti au absolvit facultatile din cadrul ASE, iar 4.400 au absolvit un program de master. Pe de alta parte, in vara lui 2009 au absolvit facultatea 7.200 de persoane si 7.200 au terminat un program de master. Rosca estimeaza ca numarul de candidati pe loc va fi acelasi in 2010, avand in vedere ca numarul de locuri scoase la concurs va fi mai mic.

Au marit taxele

Spre deosebire de anul trecut, taxa de scolarizare pentru ciclul de licenta a crescut la 3.000 de lei, fata de 2.500, cat era anul trecut. In ceea ce priveste programele de master, taxa pentru acestea este de 3.600 de lei, fata de 3.000 de lei anul acesta. Pentru studentii care sunt admisi cu o anumita taxa, aceasta ramane la fel pana la terminarea studiilor. Unul dintre motivele pentru care conducerea Academiei a hotarat sa mareasca taxele este cresterea cheltuielilor cu studentii, care s-au ridicat anul trecut la 3.250 de lei pentru un student, in conditiile in care taxa era de 2.500 de lei. Costurile cu studentii includ numai cheltuielile cu intretinerea, excluzand investitiile.

„Am inregistrat pierderi anul trecut, insa pana la urma am reusit sa ne descurcam cu rezervele pe care le mai aveam din anii trecuti", explica Rosca.

Aproximativ 85% dintre absolventii de ASE se angajeaza in primii trei ani dupa terminarea facultatii, insa exista si absolventi care se angajeaza abia dupa finalizarea programului de master.

Absolventii de ASE sunt printre cei mai cautati pe piata locala, multi dintre tinerii care ies de pe bancile ASE-ului ajungand sa se angajeze in industria financiar-bancara, outsourcing sau IT&C.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO