Companii

Ghidul de finanţare pentru internaţionalizarea companiilor româneşti: Zece oportunităţi de finanţare europeană, bani de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri sau de la Ministerul Federal de Finanţe al Austriei

Ghidul de finanţare pentru internaţionalizarea...

Autor: Alex Ciutacu

11.01.2018, 16:54 604

Companiile româneşti, cu precădere IMM-urile, pot aplica pentru finanţare în scopul internaţionalizării, prin intermediul a 12 programe de diferite, dintre care zece reprezintă programe cu fonduri europene, iar celelalte două sunt în colaborare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri din România, respectiv Ministerul Federal de Finanţe al Austriei, se arată în Ghidul de finanţare pentru internaţionalizarea companiilor româneşti, realizat de Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO).

Acesta poate servi drept un posibil plan în cinci etape menit să crească exporturile de produse şi servicii, încurajând astfel dezvoltarea companiilor româneşti care doresc să iasă cu oferta în afara ţării şi vor trebui să reziste concurenţei internaţionale.

Etapele „Programului de Promovare Economică a României”, aşa cum a fost numit planul lansat de INACO, presupune:

1. Operaţionalizarea celor 9 Agenţii Regionale de Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului prin introducerea obligatorie de indicatori de eficienţă pentru activitatea celor peste 230 de posturi prevăzute a fi create în ordonanţa de urgenţă de la mijlocul anului trecut, dar fără încă niciun "rezultat de urgenţă". 

2. Identificarea pieţelor de desfacere care corespund cel mai bine ofertei regionale de produse/servicii şi stimulării productivităţii companiilor locale. 

3. Diversificarea serviciilor oferite exportatorilor şi potenţialilor exportatori, îndeosebi în sprijinul IMM.

4. Dinamizarea Parteneriatelor Public-Private locale şi cu principalele entităţi de reprezentare a intereselor comunităţilor de afaceri din ţările gazdă.

5. Creşterea vizibilităţii afacerilor şi rezultatelor inventicii româneşti prin branding pragmatic şi prin restructurarea integrală a reţelei de consilieri economici din ambasadele şi consulatele României, inclusiv introducerea de indicatori de performanţă în activitatea lor de promovare economică a României.

Ghidul propune mai multe instrumente de finanţare, printre care SME Instrument – parte a programului multianual de finanţare a cercetării, dezvoltării şi inovării „HORIZON 2020”, ce are ca obiectiv finanţarea IMM-urilor care îşi propun să dezvolte produse sau servicii inovatoare – „disruptive innovation” cu impact la nivel global.

Majoritatea proiectelor prezentate în ghid, pe care antreprenorii români le pot accesa pentru a-şi creşte capitalul şi a-şi spori vizibilitatea atât pe piaţa naţională, cât şi pe cea internaţională, se bazează pe fonduri europene.

Singura variantă propusă, care prevede finanţare de la stat, este cea a „Programului de internaţionalizare 2017”, lansat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Aproximativ 1600 de firme pot beneficia de finanţări de până la 5.000 de lei în cadrul proiectului care se desfăşoară în perioada 2017-2020.

Antreprenorii pot obţine sume de până la 10.000 de euro în cadrul „Programului de Finanţare a Consultanţei în Afaceri BAS România”, în colaborare cu Ministerul Federal de Finanţe al Austriei, care oferă cofinanţare de minim 25%. Solicitanţii eligibili pentru acest proiect sunt firmele care activează în sectorul serviciilor şi al producţiei.

Acest program este gândit pentru „a susţine dezvoltarea şi creşterea competivităţii companiilor private din România prin cofinanţarea costurilor pentru proiecte de consultanţă effectuate de specialişti locali”, potrivit ghidului.

INACO a lansat acest ghid pe fondul anului centenarului şi al dezechilibrului balanţei comerciale ajuns pe primele 11 luni din 2017 la 11,35 de miliarde de euro, în creştere cu 2,57 de miliarde de euro faţă de 2016.

Ghidul integral poate fi accesat aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO