Eveniment

Giganţii americani Merrill Lynch şi Goldman Sachs şi japonezii de la Nomura şi Daiwa vor vinde bondurile externe ale României

Giganţii americani Merrill Lynch şi Goldman Sachs şi...

Autor: Razvan Voican

20.01.2014, 20:22 420

Ministerul Finanţelor se uită din ce în ce mai atent spre piaţa asiatică şi a selectat puternicele bănci japoneze Nomura şi Daiwa în nouă echipă de 16 dealeri cu care poate lucra la emisiunile de obligaţiuni pentru piaţa externă în cadrul plafonului de finanţare de 15 mld. euro valabil până în 2016.

Numărul dealerilor s-a dublat faţă de varianta precedentă a programului MTN, ajunând la 16.

Anul acesta Ministerul Finanţelor ar putea să organizeze un roadshow de prezentare a României în faţa investitorilor asiatici în urma semnalelor privind interesul acestora pentru bondurile româneşti emise pe piaţa externă. Inclusiv la emisiunea de săptămâna trecută de obligaţiuni în dolari investitorii din Asia au avut o pondere de aproape 10% în totalul subscrierilor, indicând un potenţial de finanţare semnificativ.

O mare surpriză în noua echipă de dealeri a Finanţelor este aparţia gigantului ame­rican Merrill Lynch, care nu mai avusese de multă vreme angajamente locale după o serie de episoade contro­versate din anii ’90, inclusiv din 1998-1999 când se vorbea despre riscul intrării României în incapacitate de plată, iar banca a avut o poziţie adversă. De asemenea, pe noua listă a dealerilor apare un alt gigant american, Goldman Sachs, care a făcut jocurile în procesul de listare a Romgaz inclusiv pe piaţa de la Londra. Acum Goldman concurează şi pentru listarea Hidroelectrica.

Pe lista dealerilor revine după o pauză lungă şi banca olandeză ING, care lucrase la începutul anilor 2000 la revenirea României pe piaţa internaţională de capital. Alte nume noi sunt RBS şi Raiffeisen Bank International.

Arrangeri sunt în continuare Erste Group şi Société Générale, grupurile care controlează primele două bănci din România – BCR şi BRD. Lista completă a dealerilor este for­mată din Barclays, Citigroup, BNP Paribas, Daiwa, Deutsche, Erste, Goldman Sachs, HSBC, ING, JPMorgan, Merrill Lynch, Nomura, Raiffeisen, RBS, SocGen, UniCredit.

Emisiunea de bonduri de 2 mld. dolari realizată săptămâna trecută pe piaţa americană, incluzând titluri cu maturitatea record de 30 de ani, a fost gestionată de BNP Paribas, Citigroup şi JPMorgan.

România a devenit în ultimii ani un client din ce în ce mai important pentru marile bănci de investiţii, ajungând în poziţia de emitent constant atât pe euro, cât şi pe dolari, ceea ce îi permite să se împrumute pe termene din ce în ce mai lungi şi la randamente avantajoase.

În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor îşi consolidează expertiza în materie de management al datoriei publice dezvoltând inclusiv instrumente de gestionare a riscului valutar în condiţiile în care este deja expus pe euro şi pe dolari şi s-ar putea împrumuta la un moment dat şi în yeni japonezi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO