Eveniment

Gigantul francez AXA intra pe piata asigurarilor prin achizitia Omniasig Life

13.01.2010, 23:20 692

Grupul francez AXA, cu afaceri anuale de peste 91 mld. euro, isipregateste intrarea pe piata locala a asigurarilor, urmand saachizitioneze Omniasig Life, o societate de asigurari de viata demici dimensiuni, controlata de austriecii de la Vienna InsuranceGroup.

Valoarea tranzactiei se situeaza sub 10 mil. euro, potrivit unorestimari.

Francezii incearca de mai multi ani sa cumpere o firma deasigurari locala, dar de fiecare data tentativele de achizitie auesuat. In 2008 au participat la licitatiile pentru preluarea Asibansi Unita, insa pretul oferit a fost mai mic decat cel alcompetitorilor. De altfel, AXA, cel mai mare asigurator european, aanuntat la sfarsitul anului trecut ca isi majoreaza capitalul cu 2mld. euro pentru a-si finanta achizitiile.

Vienna Insurance, proprietarul Omniasig Life, este cel mai maregrup de pe piata locala a asigurarilor, avand in portofoliu sicompaniile Omniasig, Asirom, BCR Viata si BCR Asigurari.

"Contractul cu AXA a fost semnat in decembrie 2009. Finalizareatranzactiei va avea loc in prima jumatate a lui 2010, in functie deprimirea autorizatiilor necesare de la autoritati. Partile au decissa nu faca publica valoarea tranzactiei", a declarat pentru ZFAlexander Jedlicka, purtatorul de cuvant al Vienna Insurance. Inultimii ani piata asigurarilor a fost cuprinsa de febraachizitiilor, iar preturile au urcat spectaculos. Astfel, pentruachizitia Asiban, unul dintre cei mai mari jucatori din asigurari,un alt grup francez, Groupama, a platit 350 mil. euro in 2008,dublul primelor brute subscrise (indicator care arata volumulafacerilor in asigurari). In conditiile crizei insa, asiguratoriise tranzactioneaza cel mai probabil la multipli de 0,8-1 aiprimelor brute subscrise.

Omniasig Life a inregistrat in 2008 afaceri de circa 14 mil.euro, fiind la sfarsitul clasamentului primilor zece jucatori dinasigurari de viata. Anul trecut insa companiile de pe aceasta piataau fost lovite puternic de criza, iar Omniasig Life a iesit din top10. In aceste conditii, pretul pe care il va plati AXA pentruaceasta achizitie se va situa sub 10 mil. euro, potrivit unorestimari. In 2008 Omniasig Life avea o cota de 2,7% din piataasigurarilor de viata.

Francezii au intrat pe piata locala prin intermediul uneicompanii mici, deoarece toti jucatorii de dimensiuni mari au fostdeja achizitionati de investitori straini, care mizeaza pepotentialul semnificativ de crestere al industriei locale deasigurari. Inainte de criza, piata romaneasca de asigurari cresteacu peste 20% pe an, in conditiile in care in Vest ritmul decrestere este de cateva procente.

Austrecii de la Vienna Insurance pregatesc de mai mult timpvanzarea Omniasig Life, in conditiile in care mai detin o companiede asigurari de viata, BCR Viata, dar si o societate care practicaatat asigurari de viata, cat si generale - Asirom. Astfel, innoiembrie anul trecut austriecii au devenit singurul actionar alOmniasig Life (pe langa cateva persoane fizice), dupa ce aucumparat de la fondul de investitii israelian TBIH 49% din actiuni.Tranzactia a fost realizata prin intermediul societatiiOmniasig.

"Omniasig este acum singurul actionar al Omniasig Life. Le-amvandut actiunile in noiembrie anul trecut", a declarat pentru ZFCristoph Wolf, membru in consiliul de administratie al TBIH."Vienna Insurance are trei companii de asigurari de viata inRomania, iar Omniasig Life este cea mai mica dintre acestea. Grupulvrea sa se concentreze pe dezvoltarea BCR Viata si Asirom pesegmentul asigurarilor de viata. In special in cazul BCR Viata esteconsolidata relatia cu BCR", afirma purtatorul de cuvant al ViennaInsurance.

Piata de asigurari de viata a trecut de 1,86 mld. lei (507 mil.euro) in 2008, insa in 2009 vanzarile au incetinit semnificativatat din cauza cresterii somajului, cat si din cauza scaderiiveniturilor populatiei si a taierii bugetelor de beneficii pentruangajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO