Eveniment

”Ginsengul românesc”, exportat masiv în străinătate. Cătina din Prahova, bogată în uleiuri şi vitamina C, este bună pentru afecţiuni hepatice, pentru imunitate, anemii, rahitism, boli de ochi, arsuri

”Ginsengul românesc”, exportat masiv în...

Autor: Laura Petrescu

02.08.2017, 14:04 919

Aglomeraţie mare, miercuri, la Ocolul Silvic din Ploieşti, locul unde este depozitată cătina care urmează să fie exportată. De miercuri a început achiziţionarea şi depozitarea acestor fructe de pădure.

”Este prima zi de achiziţie de cătină. Au venit în două ore 2500 de kilograme, destul de mult. O să depăşim sigur capacitatea tunelului de congelare. O să avem peste 5000 de kilograme. Prima livrare o să o facem când o să avem 30 de tone strânse”, a declarat Ion Dâlvaru, reprezentant al Ocolului Silvic Ploieşti.

Dâlvaru a afirmat că aceste fructe, denumite şi “ginsengul românesc”, au o concentraţie mare de vitamin C, dar conţin şi uleiuri volatile şi sunt căutate, în special, pentru industria farmaceutică.

”Cătina este căutată pentru uleiuri, vitamina C foarte multă, uleiurile volatile care sunt foarte bune şi din ele se fac medicamente în afară. De pe vremea lui Ceauşescu trimitem cătină. Întodeauna. De când ştiu eu ocolul silvic, aici s-au făcut fructe, nu ştiu dacă au fost livrate şi afară tot dintotdeauna. Noi produceam aici sucuri. Aveam o hală unde produceau sucuri, acum nu se mai prelucrează nimic”, a spus Ion Dâlvaru.

La rândul său, şeful Direcţiei Silvice Prahova, Dragoş Ciomag, a declarat că anul acesta există o comandă de 150 de tone de fructe de pădure, dintre care 80 de tone de cătină, 20 de tone de păducel şi 50 de tone de măceşe.

”O trimitem în stare congelată, în saci de hârtie. Cătina este colectată de oamenii din judeţ care primesc 5 lei pentru fiecare kilogram. Este recoltată din flora judeţului, de la sud până la nord”, a spus Ciomag.

Potrivit acestuia, anul acesta preţurile au crescut cu 15%. Dacă anul trecută, cătina a fost vândută de Direcţia Silvică Prahova cu 1600 de euro, tona, anul acesta este vândută cu 1850 de euro tona. Păducelul şi măceşele pleacă în Germania şi Austria cu 850 de euro, tona.

”Sunt preţuri mai mari. Aceste produse, nelemnoase, aduc venituri constante, anuale Direcţiei Silvice Prahova. Este o tradiţie să trimitem. Este o activitate rentabilă, de pe vremea lui Ceauşescu”, a adăugat şeful Direcţiei Silvice Prahova.

Cătina este un antioxidant extrem de puternic, iar medicii o recomandă în tratarea multor afecţiuni, cum ar fi cele hepatice, pentru imunitate, anemii, rahitism, boli de ochi, arsuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO