ZF 24

Goldman Sachs a pus un analist să „acopere“ macro România

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

10.02.2014, 21:55 3081

Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană de investiţii, a început să pună România mult mai mult pe aria de interese, alocând pentru prima dată în ultimele două decenii un analist care să evalueze economia prin prisma indicatorilor macro.

Andrew Matheny este analistul gigantului american Gold­man Sachs care „acoperă“ România, prezentând evo­lu­­ţia economiei în rapoarte, după ce până acum banca a realizat evaluări despre România într-un context mai general. Goldman Sachs a fost implicată în procesul de listare a Rom­gaz, inclusiv pe piaţa de la Londra, alături de Raiffeisen Capital&Investment, Erste şi BCR. Cea mai influentă ban­că de investiţii de pe Wall Street a participat şi la competiţia pentru mandatul de intermediere a listării Hidroelectrica.

Listarea Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii din România şi cea mai profitabilă firmă din portofoliul statului, a fost primul mandat obţinut în România de americanii de la Goldman Sachs după o pauză de circa 15 ani.

Mandatul anterior a fost privatizarea operatorului de telefonie Romtelecom, derulată în perioada 1997-1998, când Goldman Sachs a încasat un comision de 8,4 mil. dolari pentru consultanţa acordată statului. Totodată, Gold­man Sachs şi alte bănci internaţionale au fost şi în spatele achiziţiei BCR de către Erste în 2006, cea mai mare privatizare din istoria României.

România a devenit în ultimii ani un client din ce în ce mai important pentru marile bănci de investiţii, fiind emitent constant atât pe euro, cât şi pe dolari, ceea ce îi permite să se împrumute pe termene din ce în ce mai lungi şi la randamente avantajoase.

Œn ultimii ani, Goldman Sachs a devenit una dintre cele mai blamate bănci şi şi-a atras numeroase critici, fiind considerată de o parte a opiniei publice internaţionale printre principalii responsabili pentru declanşarea crizei financiare din 2008.

Multe critici au vizat Goldman Sachs şi pentru influenţa pe care o are la nivelul administraţiei de la Washington, mulţi foşti directori ai băncii de investiţii devenind personaje-cheie în Executivul SUA.

Şi marile bănci JP Morgan şi Barclays monitorizează cu atenţie România. În plus, JP Morgan a inclus titlurile de stat în lei emise de statul român într-un indice al pieţelor emergente, după o decizie similară a britanicilor de la Barclays, ceea ce a crescut vizibilitatea României pe pieţele externe şi interesul investitorilor străini pentru activele în lei, dar a creat şi anumite vulnerabilităţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO