Eveniment

Gradul de ocupare a populaţiei a crescut, iar angajatorii cred că salariile vor creşte în următorii doi ani

Foto: Mihai Dăscălescu

Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Adelina Mihai

24.09.2014, 00:05 785

Scăderea şomajului, dar şi a numărului de locuitori (în prezent România are sub 20 de milioane de locuitori) au fost doi dintre factorii care au îmbunătăţit situaţia pieţei muncii, astfel că rata de ocupare a populaţiei cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani a ajuns la 61,2% în cel de-al doilea trimestru din 2014, în creştere cu 1,7 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Cu alte cuvinte, datele arată că dintr-un total de peste 14 milioane de locuitori care au vârsta de muncă (între 15 şi 64 de ani), statutul de persoane „ocupate“ îl au doar 8,67 milioane dintre ele, în această categorie intrând atât salariaţii (din sectorul formal sau care lucrează la negru), cât şi lucrătorii din agricultură (care lucrează în agricultura de subzistenţă). Cum se explică această ameliorare a pieţei muncii?

„Noi resimţim o creştere puternică a angajărilor în România, cererile au fost din ce în ce mai mari, iar piaţa se aseamănă cu situaţia din 2007- 2008. Deşi nu s-a remarcat neapărat o creştere a ofertelor salariale pentru noii angajaţi, vin volume foarte mari de noi angajări din zona de producţie, dar şi din centrele de servicii. Am ajuns în prezent la un număr de circa 6.500 de angajaţi în regim temporar, cu 1.500 mai mulţi faţă de anul trecut“, a explicat Florin Godean, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Adecco România, cu afaceri de peste 47 de milioane de euro anul trecut.

În ceea ce priveşte şomajul calculat după standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM), datele INS arată că în cel de-al doilea trimestru al anului rata şomajului a scăzut la 6,7% (faţă de nivelul de 7,2% din primul trimestru), numărul de şomeri fiind de 624.000 de persoane la nivel naţional.

Totodată, statisticile mai arată că rata de ocupare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a ajuns în trimestrul doi al anului la 21,8%, în uşoară creştere faţă de anul anterior (când era de 20,6%).

„Cred că a scăzut şomajul, mai ales în rândul populaţiei din categoria de vârstă 20-45 de ani. Se observă o dinamică pe piaţa muncii, este din ce în ce mai greu să găseşti candidaţi specializaţi în anumite arii de business. Mă aştept ca acest lucru să conducă la o creştere de salarii pentru specialişti în următorii doi ani. Dacă acum câţiva ani căutam, de exemplu, candidaţi cu trei ani de experienţă, cu cunoştinţe de limba engleză şi câteva abilităţi tehnice şi aveam mulţi candidaţi şi îi găseam relativ uşor, acum situaţia s-a mai schimbat. În continuare avem mulţi candidaţi, dar oamenii buni din piaţă au pretenţii salariale mai mari faţă de acum doi ani“, a explicat Sorina Donisa, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT, cu afaceri de 19,5 milioane de euro anul trecut.

Ea a spus că în ultimii doi ani au fost făcute foarte multe investiţii în domeniul serviciilor de externalizare (s-au deschis şi s-au extins centre de tip Business Process Outsourcing sau Shared Service Center), iar noile angajări au crescut nivelurile salariale oferite în oraşe mari precum Cluj sau Timişoara.

„Mă aştept ca această polaritate să se extindă în următorii ani şi în alte oraşe mari cu potenţial de creştere, cum ar fi Iaşi, Târgu-Mureş, Galaţi sau Craiova“, a mai spus Donisa.

Datele INS mai arată că gradul de ocupare a populaţiei în trimestrul doi al anului a fost mai mare pentru bărbaţi (68,8%, faţă de 53,6% pentru femei) şi pentru persoanele care locuiesc în mediul rural (62,7% faţă de 60,1% în mediul urban).

Iar o explicaţie pentru existenţa celor 2,83 de milioane de locuitori care aparţin populaţiei ocupate şi care apar în statistici la rubrica „Alte categorii“ o reprezintă faptul că, de  mai bine de trei decenii, o treime din populaţia aptă de muncă din mediul rural este considerată „ocupată“, însă în realitate duce un trai la limita sărăciei, în agricultura de subzistenţă.

Conform ţintei stabilite în contextul Strategiei Europa 2020, România trebuie să ajungă în următorii şase ani la o rată de ocupare a populaţiei cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani de 70%, iar în prezent procentul este de 66%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO