Eveniment

Grecia evita razant colapsul. Isarescu spune ca bancile grecesti locale sunt bine capitalizate. Cum comentati?

Grecia evita razant colapsul. Isarescu spune ca bancile grecesti locale sunt bine capitalizate
28.04.2010, 23:08 102

Cele sapte banci cu actionariat elen din Romania sunt foartebine capitalizate si nu au probleme cu lichiditatile, a afirmatieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, dupa ce retrogradarearatingului suveran al Greciei in categoria de risc speculativ decatre agentia americana Standard& Poor's (S&P) a trimis ounda de soc pe pietele financiare internationale, resimtitainclusiv la Bucuresti.

"Exista o aversiune fata de risc, exista si o ingrijorare, darnu exista motiv de exagerare. Influentele externe nu pot fi negate,nici eu nu le neg. Traim intr-o lume globalizata, ne-am deschisconturile de capital si categoric vor exista anumite influente", aspus Isarescu indemnand la calm si catalogand drept exagerateevaluarile privind Grecia.

Bancile elene concentreaza 17% din activele bancare din Romania,adica aproape 14 mld. euro, Alpha si Bancpost (subsidiara EFGEurobank) fiind in topul primilor zece jucatori.

Pe pietele internationale investitorii au reactionat extrem denervos la decizia S&P: randamentul la obligatiunile grecesti pedoi ani a sarit pana la 30% in euro pe an, de la 13% pe an in urmacu doua zile, iar bursele din toata Europa au inregistrat scaderide pana la 4% marti seara si ieri in prima parte a zilei.

Pe piata interbancara de la Bucuresti euro a urcat ieri de la4,13 pana la 4,15 lei, iar cresterea cursului a fost oprita doar devanzari de valuta in spatele carora s-a aflat cel mai probabilBanca Nationala, afirma dealerii. In paralel, pe piata monetaradobazile au urcat pe palierul 5%-6% pe an, dupa ce stationasera insaptamanile precedente la 3%-5% pe an.

"Exista suficienta lichiditate, dar in momentele in care secultiva panica, bineinteles ca pietele sunt sensibile sireactioneaza. Pietele financiare romanesti s-au maturizat, dar suntinca sensibile la zvonuri si puncte de vedere exagerate, deci putemsa vedem si ridicari de dobanda. Deocamdata dobanzile de pe piatamonetara sunt in continuare mai mici decat rata de politicamonetara", a spus guvernatorul BNR.

Bursa a fost cea mai afectata pe plan local de situatia dinGrecia, inregistrand corectii puternice in deschiderea sedintei, pefondul unui val de vanzari din partea investitorilor. Indicele BETa pierdut chiar 3% in prima parte a sedintei, iar actiunile Petromsi BRD, cele mai mari companii locale listate, au scazut cu pana la5%. SIF-urile s-au prabusit si ele cu peste 4,5%, prefigurand celemai mari corectii din ultimele luni. Pana la inchidere insa,situatia s-a mai linistit, iar actiunile au mai recuperat dinpierderi, BET inchizand cu o scadere de 1,4%.

"Impactul economic direct al situatiei din Grecia asupracompaniilor locale este destul de limitat. Cred ca a fost ocorelatie putin intarziata a pietei de la Bucuresti cu pieteleexterne, care au inregistrat corectii puternice ieri (marti -n.red.)", a explicat Mihai Ion, presedintele Raiffeisen AssetManagement, al doilea administrator de fonduri de pe piata locala.Situatia pe plan international s-a detensionat abia dupa-amiaza,cand oficialii FMI si ministrul de finante din Germania au anuntatca Grecia va primi un pachet de sprijin de 120 mld. euro, intins petrei ani, cu conditia sa prezinte un plan detaliat de reducere acheltuielilor publice. Grecii spun ca nu vor sa-si reducasalariile.

Dupa decizia de a retrograda calificativul de tara al Grecieicu trei trepte, pana la "BB+" (nivel similar cu cel al Romaniei),S&P a ajustat si calificativele pentru patru dintre cele maiimportante grupuri financiare elene. Astfel, ratingurile AlphaBank, EFG Eurobank si Piraeus au fost reduse cu doua trepte, la"BB", de la "BBB". In cazul National Bank of Greece (carecontroleaza Banca Romaneasca) agentia a redus ratingul tot cu douatrepte, la "BB+", de la "BBB+".

"Actiunileasupra ratingurilor bancilor elene urmeaza reducerii ratinguluisuveran al Greciei. Consideram ca dezechilibrele de finantare sevor prelungi pe tot parcursul anului (...)", noteaza analistiiS&P. Agentia sustine ca bancile grecesti au o baza de depozitede la clientela solida, dar acestea acopera doar 65%-75% dinnecesarul total de finantare. In raportul sau pe 2009, NBG prezentainsa un raport credite/depozite de 95%.

Intrebat daca exista posibilitatea ca bancile din Romania cucapital grecesc sa trimita bani la bancile-mama, Isarescu araspuns: "Daca au resurse suplimentare, probabil ca da. Insa,aceste banci sunt inca parte a acordului, sunt sub umbrela FMI si aComisiei Europene. Suntem siguri ca acordul va fi respectat".

Isarescu a precizat ca nu exista iesiri de capital din Romania,exprimandu-si speranta ca nu vor exista nici in perioadaurmatoare.

Pietele financiare din Romania au reactionat totusi moderat laturbulentele de pe pietele internationale, iar dealerii de laBucuresti sunt in expectativa.

"Piata este destul de increzatoare si nu am vazut panica niciatunci cand s-a cumparat valuta in pachete mari. Nu cred insa cavom scapa de contagiune, este un moment de cotitura", comenteazadealerul unei banci de la Bucuresti. Jucatorii straini au cumparateuro pe tot parcursul sedintei de tranzactionare, insa de fiecaredata BRD si Raiffeisen Bank - doua dintre cele mai active bancilocale pe piata valutara - au asigurat oferta necesara de valuta,astfel incat cotatiile sa nu urce. Spre sfarsitul zilei euro eratranzactionat la 4,1375-4,1395 lei.

Cresterea dobanzilor pe piata monetara a fost antrenata decererea mai mare de lichiditate din partea bancilor, care s-asuprapus peste sterilizarile efectuate de BNR. Dealerii spun calimitele de tranzactionare cu filialele locale ale bancilor eleneraman deschise doar "teoretic". Aceasta dupa ce BNR a intervenit siin urma cu doua saptamani, cand a aparut un curent de marginalizarea bancilor elene.

"Trebuie sa privim cu relativ calm la ce se intampla in jurulnostru", a indemnat din nou Isarescu ieri. Referindu-se la evolutiadobanzilor din piata in contextul situatiei din Grecia Isarescusustine ca acestea ar putea sa creasca din cauza zvonurilor siparerilor exagerate privind influenta situatiei Greciei, desipietele financiare romanesti s-au maturizat.

Ieri-dimineata obligatiunile grecesti (in euro) cu maturitateade doi ani se tranzactionau la randamente de 30%, insa pietele s-aucalmat ulterior, randamentele coborand spre 18% pe an. Sprecomparatie, obligatiunile romanesti in lei cu maturitatea de zeceani au fost tranzactionate ieri la 7,25% pe an, fata de 7,09% pean, randamentul mediu la care au fost emise cel mai recent astfelde titluri, pe 22 aprilie.

Mihai Ion de la Raiffeisen Asset Management crede ca situatiainternationala nu s-a inrautatit atat de mult incat sa justifice oreactie atat de dura a pietelor financiare.

"Nu cred ca e justificata comparatia cu Lehman Brothers.Scaderea bondurilor Greciei si Portugaliei ar putea afectarezultatele unor banci, dar de aici si pana la a pune sub semnulintrebarii iesirea din criza e mult. Cred ca reactia pietelor afost putin excesiva."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO