Eveniment

Grindeanu: 2% din PIB pentru apărare, angajament ferm; Mare parte din investiţii să se facă în ţară

Grindeanu: 2% din PIB pentru apărare, angajament ferm;...

Autor: Cătălina Mănoiu

29.01.2017, 22:02 594

“(…)eu sper să reuşească domnul ministru Leş să cheltuie cei 2% credite bugetare directe.Este angajament ferm din partea noastră de 2%. (...) Îmi doresc ca mare parte din ceea ce înseamnă investiţii în armată şi care se pot face la noi în ţară, să se facă aici. (...) Noi trebuie să generăm atât cât putem. N-o să putem să facem pe acest domeniu foarte multe lucruri, dar acelea pe care putem să le facem în industria de armament autohtonă, acelea trebuie făcute aici, astfel încât să putem să o dezvoltăm", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.

Sorin Grindeanu a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a acceptat iniţial propunerea privind un buget pentru apărare de 1,5%-1,6% credite bugetare directe, 0,5%-0,4% credite de angajament garantate de statul român

"Din dialogul pe care l-am avut cu ministrul Apărării şi nu doar mi s-a spus că specificul acestor investiţii în armată nu e cel din alte domenii, astfel încât lucrurile care ţin de contracte mari pe care ni le dorim şi cărora le-am oferit suport financiar acum prin bugetul pe care îl propunem nu se pot încheia într-un an. Aceste lucruri sunt multianuale. Tocmai de aceea, propunerea noastră iniţială şi acceptată de către preşedinte la discuţia de la Cotroceni a fost cea legată de 1,5%-1,6% credite bugetare directe 0,5%-0,4% credite de angajament garantate de statul român", a susţinut premierul.

Sorin Grindeanu a afirmat că va avea "o discuţie foarte serioasă" cu ministrul Apărării, astfel încât bugetul de 2% din PIB să poate fi angajat.

"Îmi doresc să putem să ne dotăm armata, să facem lucruri care ţin de angajamente pe care noi le-am luat ca stat dincolo de culoarea politică a preşedintelui, pentru că există culoare politică şi a fost, degeaba spune Constituţia altceva, sau a guvernului", a afirmat Grindeanu.

Grindeanu a spus că bugetele serviciilor de informaţii, deşi sunt mai mici decât în 2016, prevăd creşteri faţă de anii anteriori.

Premierul a susţinut că ministrul Finanţelor a purtat discuţii cu SRI, STS, SIE, SPP şi astfel s-a ajuns la sumele prevăzute în buget.

“Ştim că tot ceea ce înseamnă cheltuielile de funcţionare pentru aceste instituţii sunt asigurate", a spus Sorin Grindeanu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO