"Groapa" Bechtel a înghiţit 1,4 mld. euro pentru 52 de kilometri de autostrăzi

28 aug 2012 Autor: Andreea Neferu

Compania de drumuri a mai plătit în 2012 încă 75 de milioane de euro în contul Bech­tel. Americanii au înain­tat cu doar 300 de metri de autostradă în primele şase luni ale acestui an.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) continuă să vireze plăţi restante în conturile americanilor de la Bechtel deşi lucrările la singurul tron­son de autostradă pe care aceştia îl mai construiesc, Suplacu de Barcău-Borş, au înaintat în ritm de melc în acest an: doar 0,5%. Sau cu alte cuvinte, în pri­me­le şase luni ale acestui an Bechtel a con­struit circa 300 de metri de autostradă.

Acesta este doar un exemplu de cum se scurg banii, deşi există justificări pentru fiecare leu cheltuit, dar în acelaşi timp nu şi rezultate.

În primul semestru al acestui an Bechtel a încasat de la compania de dru­muri circa 325,7 milioane de lei (75,7 milioane de euro), potrivit unei ana­lize a ZF pe baza informaţiilor trans­mise de CNADNR. Este cea mai mare sumă plătită de instituţie către un constructor în prima jumătate a acestui an.

După Bechtel, al doilea cel mai bine plătit constructor din România a fost firma băcăuană Spedition UMB, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, care a încasat în primul semestru circa 266,3 milioane de lei (60,5 milioane de euro) pentru o serie de reabilitări de drumuri naţionale, precum şi pentru autostrăzile Moara Vlăsiei-Ploieşti şi Timişoara-Lugoj. În topul celor mai bine plătiţi constructori figurează şi italienii de la Astaldi, cu circa 210,7 milioane de lei (47,9 mil. euro), pentru lucrări precum auto­strada Cernavodă-Medgidia sau un lot al autostrăzii Orăştie-Sibiu.

Deşi a fost renegociat anul trecut, contractul de construcţie a Autostrăzii Transilvania de către americanii de la Bechtel nu a fost nici până acum dese­cre­tizat, în contextul în care Bechtel nu şi-a dat acordul pentru a face publice clauzele din contract.

Potrivit informaţiilor ZF, Bechtel a încasat până în prezent de la statul ro­mân circa 1,3-1,4 miliarde de euro, în contextul în care a construit doar 52 din cei 415 kilometri ai Autostrăzii Transil­vania, iar acum mai lucrează la circa 60 km. Contractul cu Bechtel, semnat în 2003, se ridica la circa 2,2 miliarde de euro.

Citiţi mai mult pe ZF Corporate

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2012

 
Cuvinte cheie:
Bechtel
, autostrada
, autostrazi
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 9 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (9):
chibit - 28 august 2012, 15:47

de ce au venit repede americanii sa-l salveze pe basescu..de unde mai incasau atatea banet..ca ii si interesau pe americani cine ramane presedinte daca nu sunt si interese..pt ca in politica nimic nu e intamplator

justinianus - 28 august 2012, 15:15

Aici este cazul sa intervina Parchetul General sau DNA! Este rusinos sa platesti aceste sume uriase si sa nu ai nimic. Noi am primit aceasta suma vinzind Petrom si BCR, la un loc. Ei ne costa foarte mult. Mai bine o faceam noi cu carute si lopeti, ca la trecutele si glorioasele santiere Salva-Viseu si Valea Jiului. Dar acum sunt alte timpuri, in care banul este stapanul absolut. Rusine Basescu! Tu esti vinovat de tratamentul pe care n- il acorda Bechtel, pentru ca ti-a parut tie ca a primit Bombonel mita si tu nu!!

Ovidiu Popa - 28 august 2012, 14:20

bubu intre 2000 si 2004 a fost prim ministru adrian nastase, membru de nadejde al psd.

psd a semnat contractul cu bechtel.

Stiu ca dati vina pt orice pe basescu da macar nu fiti fraieri, postacii uslinosi.

ovidiu - 28 august 2012, 14:16

bubu contractele cu bechtel au fost facute pe vremea puscariabilului nastase, membru vasnic PSD.

Cristian - 28 august 2012, 14:03

inchisoare pe viata pentru toti cei implicati in semnarea acestui contract de la ministri si parlamentari pana la "capusele" CNADR!!!

Cristian - 28 august 2012, 14:01

Sa fie inchisi pe viata toti "actorii" romani care au semnat acest contract !!! Nu basescu a incheiat acest contract ci Nastase A si mona Musca !!!

ionut - 28 august 2012, 07:23

Sa imi explice si mie cineva, adica avem contractul din 2003 pentru toata autostrada de 2.2 miliarde euro, si s-au platit 1.3 - 1.4 miliarde euro, dar sunt construiti doar 52 de km de autostrada. Cum e posibil? Ar fi trebuit sa fie mai mult de jumatate autostrada in utilizare la cat s-a platit.

bubu - 28 august 2012, 05:52

Sarlatenie Americana ,cum sa jumulesti un stat cu un Presedinte obedient..S-a vazut clar in perioada suspendarii cati smecheri se imbogatesc din bugetul Romaniei,EU,SUA,div oameni de bine din tara.Basescu a impartit contracte pentru scaunul lui,iar prostiilor le-a taiat salariile HAHAHAHA

Alin - 28 august 2012, 00:15

Sa va fie rusine !!!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide