Eveniment

Grupo Lar: Nu facem alte case pentru ca nu stim cu cat sa le vindem

Grupo Lar: Nu facem alte case pentru ca nu stim cu cat sa le vindem
03.06.2009, 00:00 674
 

„Nu mai stim sa facem calculele: cu cat putem construi si ce pret ar trebui sa cerem pentru a recupera macar investitia, deoarece este greu de facut profit in aceste zile. Asteptam sa vedem cu cat putem vinde un apartament", a declarat Ionut Dogaru, country manager al companiei spaniole pe piata locala.

Grupo Lar detine un teren de 6.000 de metri patrati in Bucuresti, in zona Politehnica, si alte doua loturi, cu o suprafata totala de 1,8 hectare in Cluj, toate destinate realizarii unor ansambluri rezidentiale. „La unul avem autorizatie de constructie, la altul avem PUZ, dar nu incepem constructia in aceasta perioada", a mai spus reprezentantul Grupo Lar.
Numeroase proiecte de locuinte, atat in Bucuresti, cat si in tara, sunt puse „on hold" in aceasta perioada, din toamna anului trecut putand fi numarate pe degetele de la o mana ansamblurile noi la care au fost incepute lucrari de constructie.
Locuintele se vand acum cu 1.300 - 1.500 euro/mp
Grupo Lar va incepe in urmatoarea perioada livrarea primelor 98 de apartamente realizate in Romania, in cadrul ansamblului rezidential Natura Residence, situat in zona Baneasa. Locuintele au fost vandute integral, in momentul de fata fiind disponibile doar 30 de unitati din cea de-a doua etapa, formata din 88 de apartamente, a carei finalizare este programata pentru sfarsitul anului.
Cel de-al doilea proiect al companiei - Serena Apartments - este dezvoltat in apropierea Parcului Carol din Bucuresti si ar urma sa cuprinda 215 apartamente in doua blocuri.
„Am vandut 35% din apartamentele acestui proiect (circa 70 de unitati - n.r.), toate in primul bloc. Ne gandim sa amanam realizarea finisajelor la cel de-al doilea bloc. Sa inchidem constructia si sa-l lasam asa pentru o perioada. Livrarea apartamentelor in acest proiect ar trebui sa inceapa la sfarsitul acestui an", a mai spus Dogaru.
Preturile in cadrul proiectului Serena Apartments sunt de circa 1.300-1.500 de euro/metrul patrat construit plus TVA, iar potrivit reprezentantului Grupo Lar, valorile pot fi negociate, de la caz la caz.
Anul acesta ar putea fi livrate un numar record de locuinte noi in Bucuresti, circa 10.000 de unitati in ansamblurile unor dezvoltatori imobiliari, dar jumatate dintre acestea ar putea ramane goale, pe fondul ritmului scazut al vanzarilor si al numarului mare de apartamente aflate in portofoliul unor investitori speculativi.
Investitiile in cele doua ansambluri rezidentiale se ridica la peste 50 de milioane de euro, potrivit informatiilor prezentate de reprezentantii Grupo Lar.
Au cele mai multe terenuri
Companiile spaniole de dezvoltare imobiliara sunt printre cei mai mari proprietari de terenuri destinate realizarii unor ansambluri rezidentiale in Bucuresti, dar si in orase precum Cluj, Constanta sau Bacau, dar au inceput pana in prezent constructia la un numar redus de locuinte. Printre cele mai importante proiecte aflate in constructie ale unor investitori spanioli se numara Laguna Residence, dezvoltat de GEA Prasa, Vivenda Residencias (Hercesa), alaturi de proiectele Grupo Lar.
Spaniolii detin numeroase terenuri ale unor foste fabrici din interiorul Bucurestiului, precum Spicul, Tricodava, Electrotehnica, Frigocom sau Muntenia, insa inceperea constructiei la aceste proiecte este in prezent amanata. Terenurile Grupo Lar din Cluj se afla in zonele Gheorgheni si Fabricii, iar potrivit informatiilor furnizate de casa de avocatura Musat & Asociatii spaniolii au platit circa 11 milioane de euro pentru aceste loturi.
Grupo Lar este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata imobiliara din Spania, activ si pe pietele din Mexic, Franta, Germania, Ungaria sau Polonia.
Compania este activa si pe segmentele de retail si birouri, dar in Romania s-a concentrat doar in domeniul rezidential.
Mai putine case finalizate
In primele trei luni ale acestui an au fost finalizate aproape 10.600 de locuinte, cu 3% mai putin decat in aceeasi perioada din 2008, pe fondul incetinirii lucrarilor in zona rurala. Astfel, anul acesta cele mai multe locuinte (51% din total) au fost construite in mediul urban spre deosebire de anul trecut cand majoritatea locuintelor au fost construite „la tara" (53%).Totalul locuintelor finalizate in orase a fost de 5.377 de unitati, cu 241 mai multe decat in primele trei luni din 2008, in timp ce in mediul rural au fost cu 547 locuinte mai putine, respectiv 5.218 unitati. Distributia in profil regional subliniaza aceasta tendinta de scadere a numarului locuintelor terminate pe total cu 306 locuinte, scadere reflectata in principal in regiunile de dezvoltare Centru (-672 locuinte ) si Nord-Vest (-593). Cresteri mai mari s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Nord-Est (+567 locuinte) si Sud-Muntenia (+ 453 locuinte). Miruna Lebedencu
 
Sondaj zf.ro: preturile vor mai scadea
Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti vor scadea pana la finele anului cu aproape 30% considera cei mai multi dintre cititorii ZF care au participat la un sondaj derulat online. Astfel, aproape 40% din cei peste 1.400 de respondeti considera ca pana la finele anului vom asista la o ieftinire cu 30% a apartamentelor vechi, in timp ce 28% spun ca se asteapta la reduceri de 10%. De cealalta parte, numai 10% din cititorii ZF care au participat la sondajul derulat pe site-ul zf.ro se asteapta la o majorare a pretului cu 10 procente pana la sfarsitul anului, in timp ce numai 3% cred ca vom asista la o scumpire a apartamentelor vechi din Capitala cu pana la 30% pana in decembrie.
Aproape 20% din respondenti sunt mai ponderati si apreciaza ca preturile nu vor mai inregistra fluctuatii si vor stagna la nivelul actual.
Apartamentele vechi de trei camere din Capitala s-au ieftinit cu 5% in luna mai comparativ cu aprilie, aceasta fiind a doua luna consecutiva in care se inregistreaza acest ritm de scadere, potrivit indexului imobiliar realizat de ZF, pe baza ofertelor de vanzare.
publicate pe anuntul.ro. Scaderea de la inceputul anului este de aproape 19%, pana la un pret mediu de 97.000 de euro pentru apartamentele cu 3 camere din Bucuresti, construite intre 1980 si 1990, cu suprafata cuprinsa intre 70 si 80 de metri patrati.
In luna februarie apartamentele s-au ieftinit cu aproape 4% fata de ianuarie, iar in martie reducerea a fost de circa 8% fata de februarie. Luna mai a fost prima in care pretul mediu al apartamentelor din Capitala a scazut sub 100.000 de euro, insa tranzactiile se pot incheia la un pret mai scazut in conditiile in care preturile afisate initial de cumparator sunt negociate.
Cele mai mari scaderi, de peste 25% fata de inceputul anului, au fost in Drumul Taberei si Vitan Mall. Scaderi de peste 20% s-au inregistrat si in Stefan cel Mare, Victoriei, Oltenitei, Crangasi, 13 Septembrie, Nerva Traian, Colentina, Unirii si Iancului. Miruna Lebedencu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO