Eveniment

Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei a fost eliberat pe cauţine

Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei a fost eliberat...

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

20.02.2018, 11:30 67

Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a fost eliberat pe cauţiune, după ce fusese reţinut şi interogat de Agenţia de Prevenire şi Combatere a Corupţiei, fiind acuzat că ar fi cerut mită în valoare 100.000 de euro, informează site-ul postului BBC.

Banca Centrală a Letoniei a declarat că are o politică de "zero toleranţă" în faţa corupţiei şi că va lucra împreună cu anchetatorii. Cu toate acestea, unul dintre avocaţii guvernatorului băncii a informat că Rimsevics neagă orice acuzaţie.

În urma acuzaţiilor, premierul Maris Kucinskis a declarat că Rimsevics ar trebui să demisioneze din funcţia pe care o deţine.

"Nu îmi pot imagina că un guvernator al Băncii Centrale a Letoniei poate continua să lucreze, fiind reţinut în urma unor acuzaţii atât de grave. În acest caz, consider că ar trebui să se retragă.", a declarat premierul.

Banca Centrală a Letoniei este o instituţie independentă, iar Rimsevics deţine funcţia de guvernator încă din anul 2001. Din 2014, când Letonia a adoptat moneda euro, acesta este şi un membru al Consiliului Guvernatorilor, principalul organ de decizie al Băncii Centrale Europene.

În urmă cu o săptămână, autorităţile din Letonia au deschis o anchetă privind o bancă naţională suspectată că a efectuat tranzacţii financiare cu regimul din Coreea de Nord, operaţiuni care au legătură cu sistemul de rachete balistice al Phenianului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO