Eveniment

Guvernatorul Isărescu susţine că incertitudinea împiedică BNR să ia cele mai bune decizii

Mugur Isărescu: Până în prezent nu există o psihologie de deflaţie. Populaţia cumpără, cererea creşte, investiţi­ile cresc, publicul nu se aşteaptă la deflaţie. Foto: Alexandru Hojda

Mugur Isărescu: Până în prezent nu există o psihologie de deflaţie. Populaţia cumpără, cererea creşte, investiţi­ile cresc, publicul nu se aşteaptă la deflaţie. Foto: Alexandru Hojda

Autor: Liviu Popescu

10.11.2015, 00:07 1037

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine că incertitudinea, care provine atât de pe plan intern, cât şi de pe plan extern, cum ar fi deciziile posibile ale Rezervei Federale a SUA (Fed) privind posibila majorare a dobânzilor, creează dificultăţi Băncii Naţionale în procesul de a lua cele „mai bune decizii“.

BNR a avut în vedere la şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută reduceri, în special la ratele rezervelor minime obligatorii, a afirmat Isărescu la o conferinţă în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei.

„Intervalul mare de incertitudini pe care îl avem ne creează dificultăţi în a lua decizi­ile cele mai bune. Probabil că vom rămâne prudenţi, chiar cu inflaţia negativă, şi în perioada următoare legat de rata dobânzii. Nu spun că excludem sau că s-a încheiat ciclul de reducere, că nu suntem în această situaţie. Mai mult, nu spun că suntem la sfârşitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru că trebuie să ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se întâmplă în Europa“, a spus guvernatorul BNR.

Isărescu a mai adăugat că Banca Naţională a avut în vedere la şedinţa de politică monetară de săptă­mâna trecută, ultima din acest an, reduceri, în special la ratele rezervelor minime obligatorii.

„Îmi este foarte greu să spun cât de mari vor fi incertitudinile. Sperăm cel puţin ca incertitudinile pe plan intern să nu mai existe în prima parte a anului viitor. Am avut în vedere reduceri la şedinţa de politică monetară, în special la ratele rezervelor minime obligatorii“, a spus Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

BNR a revizuit prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la minus 0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere faţă de estimarea iniţială.

Isărescu a arătat că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, pentru ca ulterior să revină în teritoriu pozitiv, însă la valori inferioare limitei inferioare a intervalului ţintă al BNR, de 2,5% plus sau minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Săptămâna trecută, BNR a menţinut dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an şi nu a tăiat nici ratele rezervelor minime obligatorii, decizii aşteptate de majoritatea analiştilor.

Isărescu a mai spus că până în prezent nu există o psihologie de deflaţie. „Până în prezent nu există o psihologie de deflaţie. Populaţia cumpără, cererea creşte, investiţi­ile cresc, publicul nu se aşteaptă la deflaţie.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO