Eveniment

Guvernul a aprobat achiziţia de elicoptere şi simulatoare de zbor pentru situaţii de urgenţă

Guvernul a aprobat achiziţia de elicoptere şi...

Autor: Florin Zafiu

17.07.2018, 18:50 169

În şedinţa Executivului de marţi, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind achiziţia centralizată de elicoptere şi simulatoare de zbor aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Astfel, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost desemnat drept unitate de achiziţii centralizată în acest sens, MAI intenţionând să suplimenteze dotarea Inspectoratului General de Aviaţie (IGAV) cu 22 elicoptere (10 elicoptere uşoare şi 12 elicoptere medii/grele) şi cu cel puţin un simulator de zbor.

"Acestea vor îmbunătăţi substanţial capacitatea de răspuns şi de pregătire în cazul situaţiilor de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită. De asemenea, amplasarea în teritoriu a resurselor ce vor fi achiziţionate va permite furnizarea unui răspuns rapid în situaţii de urgenţă pe întreg teritoriul naţional, dar şi acoperirea a două componente esenţiale a misiunilor de căutare-salvare, respectiv cele din mediul montan şi misiunile pe mare", precizează Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă remis marţi seară MEDIAFAX.

În momentul de faţă, Inspectoratul General de Aviaţie dispune de 22 de aeronave (20 elicoptere şi 2 avioane) reprezentând un grad general de asigurare de 56% faţă de totalul prevăzut.

Vechimea elicopterelor ajunge până la 45 de ani, şase dintre ele având o vechime între 25 şi 45 de ani şi alte două între 34 şi 40 de ani.

Achiziţia se va face din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), din care MAI beneficiază de aproximativ 600 milioane de euro.

Din această sumă, au fost alocate aproximativ 170 milioane Euro pentru achiziţia de elicoptere.

În perioada următoare, IGSU va iniţia o licitaţie deschisă având ca scop încheierea unui acord cadru pentru satisfacerea necesităţilor ministerului, în valoare de aproximativ 418 milioane Euro şi care se va derula pe parcursul a patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO