ZF 24

Guvernul a aprobat scutirea de impozit a profitului reinvestit: cum şi cui i se aplică măsura

Guvernul a aprobat scutirea de impozit a profitului...

Autor: Thomas Dinca, Andrei Cîrchelan

24.04.2014, 00:05 3597

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri, prin ordonanţă de urgenţă, măsura de scutire de impozit a profitului reinvestit în produc­ţie sau echipamente, potrivit unei informaţii de presă care nu precizează alte detalii asupra formei finale în care a fost aprobată măsura. Proiectul ordonanţei de ur­gen­ţă, publicat pe site-ul Ministerului de Finan­ţe, precizează că măsura va fi valabilă înce­­pând din iulie anul acesta şi până la finalul lui 2015.

Proiectul estimează că măsura va de­ter­mi­na anul acesta o reducere cu 137,5 mil. lei a ve­ni­turilor din impozitul pe profit la bugetul de stat.

Anul trecut, impozitul pe profit a adus bugetului 10,9 mld. lei, adică 5,5% din toate veniturile statului şi 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB). În primele două luni anul acesta, impozitul pe profit fost de 495 de milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

„Contribuabilii care beneficiază (de scutire – n.red.) au obligaţia de a păstra în pa­tri­moniu echipamentele tehnologice respec­tive cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare a acestora“, scriu autorii proiectului, adăugând că aceiaşi contribuabili „nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective“.

Scutirea de impozit va fi aplicată pentru pro­fitul investit în producţie sau echipamente me­nite să majoreze veniturile impozabile ale companiei.

În nota de fundamentare a proiectului se pre­cizează că „această măsură fiscală a fost sus­ţinută de Coaliţia pentru Dezvoltarea Ro­mâ­niei, Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Ame­rican Chamber of Commerce în România etc.“

Măsura scutirii de impozitul pe profitul reinvestit a fost anunţată înainte de Paşti de premierul Victor Ponta în urma unei întâlniri cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltare în cadrul căreia a fost semnat un angajament de colaborare guvern - oamenii de afaceri. Însă această scutire era plănuită mai demult şi a fost susţinută de liberali pe când erau la guvernare ei spunând că va fi aplicată odată cu o altă măsură de relaxare, reducerea CAS cu 5% pentru angajatori. De această ultimă măsură nu s-a mai vorbit însă în ultima vreme.

Din Coaliţia pentru Dezvoltare fac parte Con­siliul Investitorilor Străini, Romanian Busi­ness Leaders, AmCham şi Asociaţia Oa­me­nilor de Afaceri din România (AOAR). Boardul coaliţiei îi include pe Mihail Marcu, acţionar al MedLife, care reprezintă Romanian Business Leaders, Valeriu Nistor, CEO-ul IBM România, care reprezintă AmCham, Mihai Bogza, preşedintele Consi­liului Investitorilor Străini, şi Florin Pogo­na­ru, preşedintele AOAR. Preşedintele coa­li­ţiei este Steven van Groningen, preşe­dintele Raiffeisen Bank.

 

Ce prevede ordonanţa

  • Profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice - maşini, utilaje şi instalaţii de lucru - folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

  • Firmele care beneficiază de această facilitate au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare a acestora.

  • Nu intră sub incidenţa acestor prevederi privind scutirea de impozit echipamentele tehnologice transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare, în cazul în care societatea beneficiară preia rezerva aferentă profitului scutit, asumându-şi astfel drepturile şi obligaţiile societăţii cedente, precum şi echipamentele tehnologice înstrăinate în cadrul procedurii de lichidare/faliment.

  • Contribuabilii care beneficiază de prevederile ordonanţei privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective.

  • Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, facilitatea va fi aplicată pentru investiţiile realizate începând cu 1 iulie 2014, iar scutirea de impozit a profitului reinvestit va fi menţinută până la 31 decembrie 2015 inclusiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO