Eveniment

Guvernul a avizat operaţiunea prin care CE Hunedoara stinge datoria la CNH, preluând datorii la ANAF

Guvernul a avizat operaţiunea prin care CE Hunedoara...

Autor: Departamentul Economic

22.10.2014, 00:00 146

"Prin ordonanţa de urgenţă se reduc arieratele în economie prin transmiterea către Complexul Energetic Hunedoara a obligaţiilor fiscale pe care Compania Naţională a Huilei le are faţă de bugetul general consolidat. Se face «puntea»: CN a Huilei avea datorii faţă de ANAF, CE Hunedoara avea faţă de CNH, deci se sting datoriile între ele şi, în felul acesta, se curăţă practic Compania Naţională a Huilei. Cifrele nu s-au discutat, s-a discutat principiul, urmează să fie exprimat şi punctul de vedere al ANAF", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

Proiectul de ordonanţă prevede că CE Hunedoara va prelua o datorie de 10,84 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pe care CNH o are către ANAF, Complexul Energetic Hunedoara urmând astfel să devină noul debitor al acestor obligaţii fiscale, iar Compania Naţională a Huilei să fie liberată de plata obligaţiilor fiscale.

În schimb, Complexul Energetic Hunedoara nu va mai figura ca datornic către CNH cu suma de 10,84 milioane de lei.

Operaţiunea urmăreşte creşterea atractivităţii la privatizare a producătorului de electricitate.

Nota de fundamentare precizează că între CEH, în calitate de beneficiar, şi CNH, în calitate de furnizor, au existat relaţii comerciale de furnizare a materiei prime energetice, în urma cărora au rezultat debite restante către furnizor de peste "84 miliarde de lei" (84 milioane de lei), din care "circa 14 miliarde" (14 milioane de lei) aflate în litigiu.

CNH, aflată în lichidare, a cerut anul trecut insolvenţa CEH, pentru o creanţă certă de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro).

Guvernul a aprobat, în noimebrie 2013, o operaţiune prin care CEH a preluat datoria şi nu i s-a mai imputat astfel plata creanţei către CNH.

În cadrul procedurii de lichidare voluntară, CNH a înregistrat datorii de peste 4,7 miliarde de lei la bugetul consolidat al statului.

Pierderile CEH au crescut de 6,1 ori în primul semestru faţă de perioada similară a anului trecut şi au ajuns la 167,47 milioane de lei (37,5 milioane de euro), la afaceri în scădere cu 10%, la 346,47 milioane lei (77,6 milioane de euro).

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut CNH.

CEH are o putere instalată de 1.435 MW şi poate asigura anual aproximativ 5% din producţia naţională de energie. Compania are 6.619 salariaţi, dintre care 1.740 salariaţi la divizia energetică şi 4.720 la divizia minieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO