Eveniment

Guvernul a blocat migraţia funcţionarilor în proiecte europene

Guvernul a blocat migraţia funcţionarilor în proiecte europene

Autor: Adelina Mihai

26.08.2011, 00:08 2835

Funcţionarii care lucrează în prezent în instituţiile care ajută la gestionarea fondurilor europene nu vor mai putea pleca în mediul privat să lucreze în proiecte finanţate de UE, potrivit unei ordonanţe de urgenţă dată de Guvern la finele lunii iunie.

Potrivit unor estimări, aproape 6.000 de funcţionari implicaţi în procesul de atragere a banilor europeni s-au reorientat către mediul privat din 2007 până în prezent, demotivaţi de salariile mici. Firmele nu mai au dreptul să angajeze persoane fizice care au fost implicate în procesul de verificare/evaluare a cererilor de finanţare pentru cel puţin 12 luni de la semnarea contractului de finanţare. Autorităţile pot rezilia contractele în cazul în care descoperă astfel de nereguli.

"Poate era bine ca aceste reglementări să intre în vigoare de mai demult. Nu este normal ca o persoană care verifica proiectele şi care avea acces la anumite informaţii să meargă ulterior să lucreze în cadrul proiectului pe care l-a verificat", spune Dan Lazăr, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe.

Un funcţionar care verifică proiecte europene câştigă un salariu de 200- 300 de euro pe lună, în timp ce un asistent de proiect care lucrează într-o firmă privată care a câştigat finanţare de la UE poate câştiga între 1.000 şi 2.000 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO