Eveniment

Guvernul a economisit doar 150 mil. euro cu tăieri de prime şi tichete

Guvernul a economisit doar 150 mil. euro cu tăieri de prime şi tichete
24.08.2010, 23:41 75

Guvernul a reuşit să economisească numai 150 de milioane de eurodin cheltuielile salariale ale bugetarilor în primele şase luni aleanului prin tăierea de bonusuri şi prime, prin eliminareatichetelor de masă şi de vacanţă, precum şi prin neplata orelorsuplimentare, potrivit unui calcul ZF pe baza informaţiilor dinexecuţia bugetului general consolidat la şase luni publicată deMinisterul de Finanţe.
Astfel, dacă în primele şase luni ale anului trecut statul acheltuit 5,93 miliarde de euro cu salariile bugetarilor, în primajumătate a acestui an cheltuielile salariale s-au redus la 5,66mld. euro, adică cu 270 de milioane de euro. Până în luna mai,statul a concediat 27.800 de bugetari, potrivit datelor de laInstitutul Naţional de Statistică (INS), ceea ce i-a adus statuluio economie la cheltuielile salariale de cel puţin 120 milioane deeuro, raportat la un salariu mediu în administraţia publică de 695de euro. Practic, statul a reuşit să economisească mai puţin de 20de euro/ bugetar pe lună ca urmare a aplicării unor măsuri deausteritate de la începutul anului, iar reprezentanţii Ministeruluide Finanţe nu ştiu încă ce impact a avut reducerea salariilorbugetarilor cu 25% aplicată încă de luna trecută.
"Din tăierea salariilor cu 25% vom şti exact cât am economisit celmai devreme mâine (astăzi- n.red.), când avem execuţia pe lunaiulie. Economiile din tăierea primelor şi a orelor suplimentare seregăsesc în evoluţia cheltuielilor în fiecare lună", susţineGheorghe Gherghina, secretar de stat în Finanţe. Teoretic, statular trebui să economisească cel puţin 1% din PIB prin reducereasalariilor bugetarilor, adică aproximativ 1,2 mld. euro până lafinele anului, potrivit acordului cu FMI.

Numai din tichete se puteau economisi 150 mil. euro
În condiţiile în care 200.000 - 250.000 de bugetari primeau anultrecut tichete de masă, iar valoarea unui tichet era de 8,7 lei pezi lucrătoare, rezultă că bugetarii primeau tichete de masă învaloare de 100 - 126 mil. euro pe an, la care se adaugă valoareatichetelor cadou, care nu depăşeşte 20 mil. euro, potrivit unuicalcul ZF pe baza datelor de la jucătorii de pe piaţă. Cu toateacestea, instituţiile publice finanţate integral din venituriproprii, precum unităţile de învăţământ şi spitalele, au fostexceptate.
În cadrul Academiei de Studii Economice, de exemplu, care are peste1.000 de cadre didactice, nu s-au mai acordat tichete de masă de laînceputul anului. "Anul trecut dădeam tichete de masă aproape înfiecare lună, în valoare totală de aproximativ 150 de lei (36 euro)pe lună pentru fiecare angajat. În acest an, după reducereasalariilor cu 25%, nu am reuşit decât să dau câte un bon de masăpentru angajaţii care au salarii sub 600 de lei, care sunt destulde mulţi", spune Gheorghe Roşca, rectorul ASE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO