Eveniment

Guvernul a platit companiilor cu pierderi prime de 300 mil. euro

Guvernul a platit companiilor cu pierderi prime de 300 mil. euro
18.05.2010, 23:41 35

Pierderile totale ale acestor companii sunt de 3,2 mld. lei, iararieratele - de 14 mld. lei, potrivit Mediafax. Pentru activitateaacestor companii, directorii generali au incasat prin contractulanual de mandat pana la 84.000 lei, fara sa suporte vreo sanctiune,se arata intr-un document ministerial.

Toate aceste companii cu pierderi sunt incluse in scrisoarea deintentie convenita de Executiv cu Fondul Monetar International,pentru ca situatia financiara sa fie supravegheata cu prioritate invederea reducerii volumului de subventii.

Cel mai mare pachet de bonificatii a fost acordat la CFR, de314,2 mil. lei sub forma de prime si sporuri, la care s-au adaugatalte 13,9 mil. lei ca tichete de masa, de vacanta si de cresa. Lafinele acestei perioade, CFR a inregistrat arierate de 3,2 mld.lei, iar pierderile indicate in document ca fiind inregistrate indecembrie 2009 s-au ridicat la 935 mil. lei, fata de o pierdereneta de 782,2 mil. lei in 2008.

"Nu este normal ca atunci cand sectorul privat intra in a douaetapa de restructurare in sectorul de stat sa se cheltuiasca 300 demilioane de euro pentru bonusuri acordate companiilor cu pierderi.Inteleg ca exista si companii de care nu te poti atinge din motivestrategice, dar nu stiu daca tot din aceste motive se premiazaincompetenta", a spus omul de afaceri Florin Pogonaru.

Un fond consistent de bonificatii au primit din parteaGuvernului si angajatii CFR Calatori, cu 236,4 mil. lei ca prime sisporuri si inca 11 mil. lei bonusuri acordate ca tichete de masa,de vacanta si de cresa, intr-un an la finalul caruia compania aacumulat arierate totale de 495,2 mil. lei.

Tot la sfarsitul anului 2009, pierderile CFR Calatori s-aucifrat la 252 mil. lei.

La Compania Nationala a Huilei au fost acordate bonificatii de230,2 mil. lei sub forma de sporuri si prime si inca 14,5 mil. leiprin tichete de masa, de vacanta si de cresa. Directorul general aavut un contract de mandat de 76.000 lei. Pana la sfarsitul acesteiperioade, CNH a acumulat arierate de 4,1 mld. lei, iar pierderileinregistrate in 2009 s-au ridicat la 599,8 mil. lei.

Pentru CFR Marfa, Guvernul a acoperit un fond de bonificatii de211,7 mil. lei ca sporuri si prime si bonusuri de inca 9,8 mil. leica tichete masa, vacanta si cresa, in timp ce arieratele companieiau urcat la un total de 647,1 mil. lei, iar pierderile aproape s-audublat, urcand la 321,5 mil. lei.

Metrorex a acordat, conform documentului, bonificatii de 109,2mil. lei sub forma de sporuri si prime si alte bonusuri de 7,7 mil.lei prin tichete de masa, vacanta si cresa, iar directorul generala avut un contract de mandat de 80.000 lei, in timp ce arieratelecompaniei au ajuns la 92 mil. lei, integral catre firme private sialti creditori, iar pierderile au totalizat 121,5 mil. lei.

La Termoelectrica au fost platite bonificatii de 28,1 mil. leisub forma de sporuri si prime si bonusuri de 9,7 mil. lei printichete de masa, vacanta si cresa, in timp ce arieratele totale alecompaniei s-au ridicat la 3,1 mld. lei, iar pierderile s-au cifratla 279,7 mil. lei.

La niciuna dintre aceste companii nu au fost aplicatedirectorilor sanctiuni aferente contractului de mandat. Altecompanii premiate de guvern sunt Electrocentrale Bucuresti,Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale siElectrificare CFR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO