ZF 24

Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget

Guvernul se lăuda în primăvară că restructurarea ANAF începută cu câteva luni în urmă va avea rezultate în încasări bugetare mai mari. Rezultatul: minus de 5 miliarde de lei la TVA în 2014 faţă de 2013. Foto:

Autor: Andra Oprescu, Iulian Anghel

29.01.2015, 20:34 3281

Administraţia Naţională a Finanţelor Publice a strâns la buget în 2014 doar 50,8 mld. lei, deşi conform bugetului ar fi trebuit să strângă 54,6 mld. lei.

Astfel, veniturile din TVA au scă­zut în 2014 pentru prima dată din 2009 încoace, anul crizei profunde, când economia s-a contractat cu 7,2%. Po­trivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile din TVA s-au contractat în 2014 cu 1,8%, iar explicaţia Fi­nanţelor este că au crescut rambursările de TVA.

Economiştii spun însă că problema nu este cea a rambursărilor de TVA, ci, în continuare, a slabei colectări, mai ales la TVA unde încasările au scăzut, în ciuda faptului că consumul a crescut.

„Colectarea TVA a fost foarte slabă mai ales că vânzările cu amănuntul au crescut, ceea ce cred că este o slăbiciune majoră a execuţiei bugetare. Noi am atras atenţia că proiecţiile privind încasările din TVA sunt foarte optimiste“, a spus Ionuţ Dumitru, preşe­dintele Consiliului Fiscal. Veniturile bugetului general consolidat pe 2014 au fost de 31,5% din PIB, cu 1,2% din PIB mai mici decât cele programate, iar cheltuielile de 31,6% din PIB, cu 1,5% din PIB sub cele programate. Astfel, veniturile totale ale statului au fost de 213,8 mld. lei, iar cheltuielile de 22,3 mld. lei, deficitul de 12,4 mld. lei (1,85% din PIB) fiind făcut aproape în totalitate în decembrie, în condiţiile în care la 11 luni deficitul era de 0,04% din PIB.

„Deficitul a scăzut şi s-a încadrat în ţintele agreate, dar încasările sunt tot foarte slabe. Încasările sunt la 31,7% din PIB, ceea ce înseamnă un grad foarte prost de colectare. Deficitul mai mic s-a datorat reducerii de cheltuieli legate de cofinanţarea proiectelor din fonduri UE şi scăderii cheltuielilor de capital. Pe partea de venituri a existat o creştere datorată accizei la produsele petroliere şi majorării salariului minim, care presupune impozite mai mari, dar este ceva strict contabil. Iei dintr-un buzunar şi bagi în altul. Creşterea rambursărilor de TVA se datorează unor restanţe pe care le are statul, renumitelor arierate“, a comentat economistul Dragoş Cabat.

Din cele 12 miliarde de lei pe care guvernul le-a cheltuit în decembrie anul trecut, în contul deficitului bugetar, cinci miliarde de lei au mers la investiţii (cheltuieli de capital), astfel că acestea au mai recuperat din căderea faţă de 2013 până la un minus de 4,6% de la minus 14% în luna noiembrie.

Practic, administraţiile locale au primit bani să-şi plătească unele datorii în contul unor lucrări şi astfel cheltuielile de capital au avansat de la 12 miliarde de lei în noiembrie la 17 miliarde în decembrie. Dar faptul că statul nu a dat banii la timp s-a văzut mai ales în evoluţia lucrărilor de infrastructură, piaţa construcţiilor scăzând în 2014, potrivit estimărilor, cu 10-15%.

Pe ultima sută de metri, în 2012,  intra­rea semnificativă de bani europeni la bu­getul consolidat, de 2,6 miliarde de lei, a fă­cut ca, pe ansamblu, cheltuielile de investiţii (chel­tu­ielile de capital şi cheltuielile din alte surse) să fie uşor pe plus în 2014 faţă de 2013: 32,4 mld. lei  faţă de 31,6 mld. lei.

„Creşterea cheltuielilor de capital din luna decembrie ridică problema eficienţei acestor cheltuieli. Dacă ai cheltuieli aşa mari într-un timp aşa de scurt trebuie să îţi pui problema de eficienţă“, a comentat Ionuţ Dumitru. Potrivit acestuia, din execuţia bugetară reiese că deficitul a fost semni­ficativ sub ţintă după trei rectificări buge­tare. Fără a treia rectificare deficitul ar fi fost şi mai mic. Cheltuielile de capital de 17 miliarde de lei (-4,8% faţă de 2013), sunt la minimul ultimii şapte ani. Pe 10 februrie INS urmează să anunţe primele date despre PIB-ul pe 2014. Potrivit datelor INS, în trimestrul trei din anul trecut, PIB-ul a înregistrat o creştere sur­prin­zătoare de 3,2% faţă de acelaşi trimestru din anul 2013 şi a crescut, la 9 luni, cu 2,8%. Însă, potrivit lui Ionuţ Dumitru, scăderea cheltu­ielilor de capital va avea un impact negativ asupra PIB potenţial. „Noi avem un necesar foarte mare de infrastructură, iar faptul că acestea sunt foarte reduse are impact asupra poten­ţialului de  creştere economică pe termen lung. Nu suntem în stare să cheltuim banii de la buget, adică resursele proprii, nu mai vorbesc de fondurile europene.“

Economistul Laurian Lungu spune că, în general, politica fiscală a fost destul de prudentă.

„Există o scădere an la an a cheltuielilor de capital, care apare şi ca o consecinţă a constrângerii de a se încadra în deficitul asumat. Echilibrarea bugetului se face în general pe baza acestor cheltuieli.  Creşterea cheltuielilor de capital în luna decembrie se întâmplă mereu, sunt facturi care se plătesc atunci. Cheltuielile de perso­nal au rămas o problemă din punctul meu de vedere, aici s-ar putea eficientiza. Acestea au crescut şi pe fondul reajustării salariilor după scăderea din 2010, dar ca pondere rămân mari. Faptul că acestea au crescut în decembrie se poate datora primelor, cheltuielilor din perioada alege­rilor, dar şi unor creşteri de personal.“

Vicepreşedintele PNL Andreea Paul a criticat execuţia bugetului afirmând că patidul său semnalează gravitatea restruc­turării ANAF „după chipul şi asemănarea premierului Ponta şi PSD“. Iar „roadele“ se văd: minus 5 miliarde lei colectate din TVA în 2014 (31,59 mld. lei) faţă de anul 2013 (36,61 mld. lei) în Bugetul de Stat, pe fond de creştere economică.

Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2014 s-a încheiat cu un deficit de 1,85% din PIB, încadrându-se în ţinta aprobată de 2,2% din PIB. La venituri s-au înregistrat creşteri la încasările din: contri­buţiile de asigurări sociale (+3.229 mil. lei), accize (+2.989 mil. lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1.782 mil. lei), impozitul pe profit (+1.312 mil. lei), impozit pe venit şi salarii (+956 mil. lei). La cheltuieli, au crescut cheltu­ielile de personal cu 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO