Eveniment

Guvernul a sugrumat investiţiile publice în ianuarie: cheltuielile de capital s-au prăbuşit la cel mai scăzut nivel de la începutul crizei

Guvernul a sugrumat investiţiile publice în ianuarie:...

Autor: Razvan Voican

26.02.2014, 21:09 529

Ministerul Finanţelor a alocat în ianuarie pentru cheltuieli de capital 313 mil. lei, mai puţin de jumătate din suma pe ianuarie 2013, stabilind un minim record pentru acest capitol de cheltuieli bugetare de la începutul crizei.

Practic, alocarea pentru investiţii publice pe ianuarie a reprezentat nici 2% din cheltuielile totale ale bugetului, faţă de o pondere de 24% în cazul cheltuielilor de personal, care au urcat cu 2% în comparaţie cu ianuarie 2013 din cauza plăţii unor obligaţii stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

În execuţia de buget a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri figurează cheltuieli de capital de numai 0,5 mil. lei, faţă de aproape o jumătate de miliard de lei în prima lună din 2013.

Ministerul Finanţelor adaugă la cheltuielile de capital şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, ajungând la un total de 674 mil. lei pe ianuarie, adică 0,1% din PIB – chiar şi aşa foarte puţin pentru o economie care aşteaptă în continuare semnale de încurajare pentru stimularea cererii.

O premieră mult-aşteptată pe partea de cheltuieli o constituie scăderea cu peste 14% a costului cu dobânzile aferente datoriei publice, până la 811 mil. lei, Trezoreria Statului ajungând în sfârşit să culeagă roadele scăderii randamentelor şi ale creşterii maturităţii titlurilor.

În schimb au crescut puternic, cu peste 160%, cheltuielile cu subvenţiile, până la 783 mil. lei, saltul fiind explicat prin plata anticipată a sprijinului acor­dat de stat fermierilor.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 34,9% (Ă740 milioane lei) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 2,86 miliarde lei.

„Creşterea cu aproximativ 700 milioane lei se regăseşte la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, datorită necesitaţii plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementării Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia româneas­că Directiva nr. 7/2011 privind com­baterea întârzierilor în efec­tuarea plă­ţi­lor comerciale“, menţionează Finanţele.

În total cheltuielile bugetului consolidat s-au ridicat la peste 16 mld. lei, în creştere cu aproape 8% faţă de prima lună a anului trecut. Ponderea în PIB s-a menţinut însă la 2,4%.

Veniturile bugetului consolidat au început anul cu o creştere de peste 10% în ianuarie, faţă de scăderea de 2% din ianuarie 2013, susţinută de majorarea cu 18% a încasărilor din TVA, respectiv cu circa 13% a încasărilor din accize ca urmare a cursului de schimb mai ridicat folosit la calculul acestor taxe.

O creştere consistentă de 27% a fost înregistrată la impozitul pe profit, care a adus aproape 250 mil. lei. Pe de altă parte, impozitul pe salarii şi venit a scăzut cu 13%, sub pragul de 2 mld. lei, Finanţele preferând să nu explice acest semnal prost venit din economie prin prisma dezbaterii privind nevoia de încurajare a consumului.

Contribuţiile din asigurări sociale au schiţat o creştere de 1,2% datorită creşterii salariului minim în două etape anul trecut. 

Încasările bugetare pe ianuarie au fost susţinute de triplarea sumelor primite de la UE în contul plăţilor efectuate, până la 676 mil. lei, Ministerul Finanţelor precizând că este vorba numai de sumele rambursate pentru proiecte ai căror beneficiari sunt instituţii publice.

Execuţia bugetară pe ianuarie s-a închis cu un excedent de 1,5 mld. lei, respectiv de 0,23% din PIB, în comparaţie cu 1 mld. lei în ianuarie 2013, însă rezultatul a fost obţinut aşadar pe seama unor cheltuieli foarte reduse pentru investiţii publice.

Ţinta de deficit pentru acest an a fost negociată cu instituţiile financiare internaţionale la 2,2% din PIB.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO