Eveniment

Guvernul a „uitat“ să includă reducerea CAS în rectificare

Guvernul a „uitat“ să includă reducerea CAS în...

Autor: Claudia Medrega, Sorin Pâslaru

01.08.2014, 00:07 518
Impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale nu se regăseşte în proiectul primei rectificării bugetare din acest an, iar o eventuală aplicare a acestei măsuri de la 1 octombrie va presupune o reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în ţinta de deficit, apreciază Consiliul Fiscal.

Reducerea contribu­ţiilor de asigurări sociale la angajatori cu 5 puncte procentuale a devenit „mărul discordiei“ în disputa dintre premier şi preşedinte. Măsura a fost aprobată de Guvern şi de Parlament, dar nu a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Măsura are aviz negativ şi de la Consiliul Fiscal, care a avertizat că diminuarea CAS poate apropia periculos deficitul bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv, în absenţa unor măsuri compensatorii de amploare.

„Consiliul Fiscal atrage atenţia că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere iniţial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ţinta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare“, se arată în opinia Consiliului privind proiectul de rectificare a bugetului pe anul 2014.

Pierderea netă de venituri în urma reducerii CAS a fost estimată de Consiliul Fiscal la 800 de milioane de lei în 2014, 5 miliarde de lei în 2015, 5,4 mld. lei în 2016 şi 5,77 mld. lei în 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO