Eveniment

Guvernul amână încă 5 ani, până în 2019, dreptul călătorilor de a fi despăgubiţi la întârzieri CFR

Guvernul amână încă 5 ani, până în 2019, dreptul...

Autor: Thomas Dinca

06.12.2014, 13:04 171

Amânarea a fost decisă în ultima şedinţă de guvern, după ce acest termen mai fusese amânat o dată, în 2009, pentru alţi cinci ani, respectiv până în decembrie 2014.

"Acordarea acestor derogări pentru următorii 5 ani este imperios necesară, devenind foarte dificil de asigurat, nivelul de regularitate, despăgubirile şi compensaţiile pentru întârzieri producând pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care gestionarul de infrastructură nu poate fi tras la răspundere. Deşi în perioada 2009-2014, s-au facut demersuri în privinţa cresterii calităţii serviciilor feroviare prin măsuri organizatorice şi investiţionale, reînnoirea derogărilor pentru următorii 5 ani este necesară pentru a obţine timp în vederea obţinerii unor compensaţii adecvate pentru serviciul public şi pentru asigurarea sumelor necesare respectării standardelor minime de calitate a serviciilor prin reînnoirea/modernizarea parcului de material rulant, modernizarea sistemelor de informare a călătorilor, dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul staţiilor de cale ferată. Toate aceste măsuri implică un efort investiţional pe o perioadă de 5-10 ani, care nu poate fi realizat într-un timp scurt de acţionariatele întreprinderilor de transport feroviar de călători şi ale gestionarului de infrastructură", este justificarea Guvernului.

Conform regulamentului european, a cărui aplicare este amânată constant în România, călătorii au dreptul să primească despăgubiri în cazul anulării sau ori întârzierii trenurilor sau pierderii legăturilor între curse, inclusiv să li se ramburseze total sau parţial banii plătiţi pe bilet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO