Eveniment

Guvernul amana pentru 2011 introducerea forfetarului. Ramane impozitul minim. Cum comentati?

06.04.2010, 23:09 75

Barurile, restaurantele, taximetristii, micii hotelieri,frizerii si coafezele sau atelierele de reparatii si spalatoriilescapa anul acesta de "amenintarea" impozitului forfetarmult-discutat in ultimele doua luni, Guvernul intentionand sacontinue pana in 2011 aplicarea impozitului minim pe cifra deafaceri introdus la 1 mai 2009, afirma surse oficiale.

Motivul principal: impozitul minim s-a dovedit o sursa certa devenituri la buget, fiind estimat sa contribuie cu 0,6% dinincasarile pe acest an, in timp ce contributia impozitului forfetarse dovedeste greu de cuantificat, iar FMI nu accepta incertitudinisuplimentare la capitolul venituri.

Statul miza anul trecut pe incasari de 355 mil. lei (84 mil.euro), respectiv de 0,2% din veniturile totale, in urmaintroducerii impozitului minim, insa veniturile incasate in celeopt luni de aplicare au fost duble, de circa 700 mil. lei (166 mil.euro). Ca atare, pentru anul acesta, bugetul mizeaza pe circa 1mld. lei (240 mil. euro).

Impozitul minim, introdus in urma cu aproape un an la presiuneaFondului pentru obtinerea unor incasari suplimentare la buget sieliminarea firmelor inactive, a fost un "cartof fierbinte" pentrucabinetele Boc, provocand suspendarea activitatii a peste 130.000de firme si dizolvarea mai multor mii. Asa ca din decembrie 2009Guvernul a inceput sa vorbeasca despre "regandirea" acestui impozitsi introducerea unui impozit forfetar axat pe anumite tipuri deactivitati. Dupa discutii de mai multe saptamani privind"parametrul" de care sa fie legat noul impozit - numar de scaune/angajati sau suprafata comerciala - Finantele au ajuns la o formainclusa in proiectul de modificare a Codului fiscal, dar pe care nusi-o asuma oficial.

La inceputul anului, ministrul Sebastian Vladescu preconizaintrarea in vigoare a "forfetarului" la 1 iulie, insa acum spune canu exista niciun orizont de timp precis.

"Nu ne grabim. Este un sistem de taxare care se analizeaza si inmomentul in care vom fi gata cu o propunere, o vom supunedezbaterii publice", a declarat Vladescu.

Mai mult, Finantele se gandesc acum daca impozitul forfetar artrebui sa alimenteze bugetul de stat sau bugetele locale, pentru cafiind vorba de activitati comerciale valoarea de impozitare artrebui sa difere de la o zona la alta, in functie de vadulcomercial. Iar definirea acestui vad comercial ar putea intra insarcina primariilor, care ar fi in masura sa faca estimari maiexacte.

Implicit, Vladescu spune ca nu e graba nici cu proiectul demodificare a Codului fiscal, care ar trebui sa includa impozitulforfetar. "Este un proces birocratic care dureaza", a raspunsministrul intrebat daca urmareste un calendar anume de finalizare aproiectului, dupa ce anterior fusese avansata data de 1aprilie.

Impozitul minim a fost aplicat incepand cu luna mai 2009, fiindcalculat diferentiat, in functie de cifra de afaceri, intre unnivel minim anual de 500 de euro si o limita maxima de 10.000 deeuro. Initial, Ministerul Finantelor intentiona sa introduca unimpozit anual de 0,5% din veniturile inregistrate de firmele careactiveaza in 20 de domenii de activitate, precum imobiliar,turistic, comert si consultanta, dar nu mai putin de 6.500 de leipe an.

Statul a estimat incasari de 355 mil. lei (84 mil. euro) in urmaintroducerii impozitului minim, insa veniturile obtinute la bugetau fost duble, de circa 700 mil. lei. Masura fost contestata atatde firmele mari si micii intreprinzatori, cat si de analistii siconsultantii fiscali, care sustineau ca nu ar fi oportunaintroducerea impozitului minim, in conditiile in care multecompanii au inregistrat pierderi din cauza crizei economice. Incontextul introducerii impozitului minim, multi dintre cei caredetineau firme cu cifre de afaceri foarte mici s-au reorientatcatre start-up-uri sau PFA. Anul trecut peste 133.000 de firmesi-au suspendat activitatea, de 11 ori mai multe fata de 2008.Oficialii guvernamentali au sustinut ca scopul introduceriiimpozitului minim a fost de a elimina evaziunea fiscala, respectivsustragerile de la declararea diferiterilor venituri.

Micii intreprinzatori asteapta un an la fel de greu ca2009

Firmele mici si mijlocii care sunt cele mai lovite de crizafinanciara spun ca nu vad o revenire a pietei, in conditiile

in care incasarile le-au scazut in primul trimestru al anuluifata de perioada similara din 2009. Intr-o economie in scadere siin lipsa unor facilitati din partea statului, antreprenorii au datafara angajati si si-au restrans activitatea. Mici intreprinzatorise pregatesc pentru noi ajustari ale businessului si se asteapta lao scadere dramatica a vanzarilor in perioada de vara.Adriana Rosoga

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO