Eveniment

Guvernul aşteaptă un excedent bugetar de 1 mld. euro în T1

Guvernul aşteaptă un excedent bugetar de 1 mld.  euro...

Autor: Iulian Anghel, Sorin Pâslaru

18.03.2015, 00:04 463

Guvernul se aşteaptă la un excedent bugetar în primul trimestru de un miliard de euro şi ar putea începe programul de reduceri fiscale chiar în acest an, păstrându-se în ţinta de deficit de 1,8% din PIB convenită cu FMI, a anunţat ieri premierul victor Ponta, într-o întâlnire cu presa străină acreditată la Bucureşti.

„Dacă vom avea spaţiul fiscal, ar fi o pros­tie să nu o facem“, a spus  premierul român, citat de Reuters, referindu-se la ipoteza reducerii de taxe începând din acest an.

Pe datele din prima lună din an, ipoteza unui excedent solid pe primul trimestru este plauzibilă. În ianuarie veniturile au fost cu 725 de milioane de lei mai mari ca în ianuarie 2014 (Ă4,1%), în vreme ce cheltuielile au fost cu 1,7 miliarde de lei mai mici (minus 10,7%), rezultând un excedent bugetar de 0,5% din PIB. Însă cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au scăzut cu 15% şi nu trebuie uitat că, dacă în noiembrie 2014 bugetul era şi atunci pe excedent (pe deficit a intrat în decembrie), acest lucru s-a petrecut tot cu sacrificarea investiţiilor (un minus de 14% la noiembrie şi minus 4,6% pe întreg 2014).

„Nu exclud deloc ideea ca încă din acest an sa încurăjam creşterea economică“, a spus premierul.

Până pe 25 martie guvernul va trimite Parlamentului proiectele de modificare a Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscal şi va cere Legislativului ca ele să fie discutate în regim de urgenţă. Acesta ar fi şi motivul pentru care ministrul finanţelor Darius Vâlcov, care a demisionat duminică, va rămâne în funcţie până ce proiectele vor ajunge în Parlament. Nu este exclus ca guvernul să retragă proiectele şi să-şi angajeze răspunderea în Parlament pentru ele, dacă discuţiile tergiversează, după cum a anunţat anterior premierul. Reducerile de taxe, în primul rând reducerea TVA cu patru puncte într-o primă etapă, de la 24% la 20%, este o măsură sustenabilă, a susţinut premierul în faţa presei străine, citat de Reutees.

Impactul reducerilor fiscale a fost socotit iniţial la 16 mld. lei pentru 2016, dar guvernul speră să recupereze o parte a banilor din consum – calculul este că o fiscalitate redusă stimulează consumul, iar bugetul câştigă din­tr-un volum mai mare de vânzări. Cam 9 miliarde ar urma să fie recuperate astfel în 2016. Ulterior guvernul a anunţat că reducerile fiscale ar putea fi operate în ultimele două luni din an, dar o dată certă nu a fost avansată. Ponta a mai spus ieri că guvernul inten­ţionează în 2015 lansarea unor oferte de listare a a 15 – 25% din acţiunile  Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO